Der kan være langt i mellem snapsene, når det kommer til voksne kvinders seksualitet. Både når det handler om intimitet med en partner, men også kvinders masturbation. Det viser en undersøgelse fra YouGov foretaget for metroxpress. Men det er vigtigt at holde sig i kontakt med sin seksualitet, mener sexolog og parterapeut.

I en undersøgelse fra YouGov blev de 40- 60-årige kvinder spurgt, hvor tilfredse de var med deres sexliv de sidste seks måneder. Hver femte kvinde var enten meget eller delvist utilfreds, mens 10 procent af kvinderne svarede, at de slet ikke havde haft sex med deres partner det sidste halve år.

Bedre står det ikke til, hvis man ser på kvindernes er alenetid. 36 procent af kvinderne i parforhold havde ikke masturberet den seneste måned. Blandt single-kvinderne var det knapt en fjerdedel. Og det kan skyldes, at det netop kvinder i denne aldersgruppe gennemgår overgangsalderen, som kan påvirke seksualiteten, forklarer sexolog og parterapeut Signe v. Bentzen.

»Mange tror, man visner ved overgangsalderen. Det gør man ikke, man er bare forandret. Det kan godt skabe problemer, især hvis ens mand er meget insisterende på, at sex skal foregå som ’business as usual’ og ikke forstår, hvorfor man reagerer anderledes på det, der ellers plejer at virke,« siger hun.

Men det er vigtigt, at kvinderne holder fast seksualitet og lyst, for det handler også om lysten til livet og til kærligheden, forklarer sexologen.

»Nogle kvinder kan lukke fuldstændig ned og leve som nonner, fordi de ikke bliver vakt igen. Men sexlyst og lyst i det hele taget er lig livslyst. Intimitet med sig selv og andre er en del af sensualitet, sanselighed og lyst til at være tæt med et andet menneske. Siger man nej til det, siger man ofte også nej til kærlighed og får derfor ikke den tætte kontakt, som lader os mærke nydelse og synke ned i vores krop,« siger Signe V. Bentzen.