Lyt til artiklen

Hvordan ved man, om drømmefyren er interesseret? Hør godt efter, når han snakker til dig – tonefaldet afslører ham nemlig, viser ny forskning.

Når en mand vil score en kvinde, bruger han sin stemme på en ganske særlig måde. Han lader stemmens grundtone svinge dybere ned og højere op, end han gør normalt. Det får kvinden til at synes, han er interessant.

Sådan lyder konklusionen på et studie fra University of Stirling i Skotland, ifølge Videnskab.dk.

I studiet lod forskerne 55 kvinder forholde sig til mandestemmer, der var optaget, da mændene talte med henholdsvis attraktive og ikke-attraktive kvinder. Forskerne spurgte så de udenforstående kvinder, hvad de syntes om stemmerne. Der var en klar tendens.

- Udenforstående lyttere foretrak tale rettet mod attraktive individer, frem for tale fra den samme person, rettet mod ikke-attraktive individer, lyder det fra forskerne.

Læs også hos Videnskab.dk: Du må ikke være for sexet på dit profilbillede

Opdagelsen fortæller os, at måden, en mand taler, har stor indflydelse på, om kvinder synes, han er lækker. Simpelthen fordi stemmen ubevidst afslører over for hende, at han synes, hun er dejlig.
Når mænd begynder at flirte med en smuk kvinde, sker der to ting med deres stemmer:

1. Stemmerne tager ind i mellem et dyk ned og bliver dybere, end de gør, når manden for eksempel taler med en anden mand.

2. Mændenes stemmer bliver små-syngende og på nogle tidspunkter lidt lysere end normalt.

Læs også hos Videnskab.dk: Grøntsager giver sexet hudfarve

De engelsktalende forskere ville være sikre på, at mændenes opførsel ikke bare skyldtes noget særligt ved det engelske sprog. Så de lavede også forsøgene i Tjekkiet med tjekkisk-talende mennesker.

Resultatet var det samme: Når de tjekkiske mænd talte med smukke kvinder, varierede de talemelodien mere, sådan at den blev både mørkere og lysere end normalt.

En mørk mandestemme bliver normalt forbundet med maskulinitet. En lys og syngende stemme bliver derimod forbundet med en kvindagtig og ufarlig mand.

Læs også hos Videnskab.dk: Er mænd evolutionært bagud?

Virker det så ikke mærkeligt, at kvinder lader sig score af stemmer, der er begge dele? Artiklens forfattere mener faktisk, at det giver ret god mening.

- Det er fysiologisk begrænset, hvor dybe stemme-lyde mandestemmer kan fremkalde. Så ved at lave nogle dybe lyde på et eller andet tidspunkt i en interaktion, kan en mand indikere ekstra meget fysisk maskulinitet.

- Men fordi dybe, maskuline stemmer kan blive associeret med aggressivitet, og fordi maskulinitet tit bliver tilskrevet negative træk, kan en supplerende modulation potentielt give mænd muligheden for at signalere både maskulinitet og ufarlighed på samme tid, skriver forskerne.

Læs også hos Videnskab.dk: Sexede stemmer lyver ikke