Lyt til artiklen

Julen er hjerternes fest, men nogle gange er disse hjerter knuste. Enten fordi man lige er blevet skilt, eller fordi man igen er nået til det år, hvor børnene er hos den anden forælder, mens man selv sidder hjemme hos familien og savner de små poder.

Derfor kan den festlige højtid lynhurtigt ændre sig til en sørgelig komsammen, som både du og dine børn er kede af, Som forælder er det dig, der har ansvaret for, at børnene kommer glade gennem julen, og du selv nyder højtiden.

- Det er vigtigt, at man ikke lader sine følelser om jul gå ud over børnene. De registrerer nemt, hvis man er ked af det. Man ødelægger deres jul, hvis de føler, at man er ked af det. Så tænker de på det hele aftenen, og har måske dårlig samvittighed over, at de ikke er sammen med en, siger parterapeut Mette Haulund fra Institut for Krisehåndtering.

Køb B.T. PLUS’ store guide til jul i skilsmissefamilier og få ekspertens gode råd til en god jul.

Med PLUS får du:

- Sådan træffer du den rigtige beslutning: Jul for dig eller børnene?
- Få julen til at lykkes - både med og uden børn
- Skab en god jul for børnene
- Få en god jul uden børn
- Fire familier deler deres forskellige måder at fejre jul

Denne guide er lavet i samarbejde med Skilsmisseraad.dk

Vil du have endnu flere råd og professionel hjælp til at bevare dit gode parforhold, så se mere på www.parforholdsraad.dk, hvor du kan finde viden og downloade opgaver, der kan hjælpe med at udvikle dit parforhold.

Læs mere om eksperterne:
Parforholdsekspert og coach Mette Haulund

Hent yderligere viden og konkrete opgaver til livet efter en skilsmisse på Skilsmisseraad.dk

B.T. Plus kan også tilbyde følgende artikler:
- Sådan finder du kærligheden igen
- Sådan deler i børnene bedst
- Få succes med netdating

Med et abonnement på B.T. Plus får du adgang til alle vores guides til et godt familieliv, en dejlig ferie eller et sundt liv for kun 29 kroner om måneden.


En eller to juleaftener for børnene? Fælles jul med eks'en? En rejse langt væk fra alle traditioner? Hvornår skal børnene være hvor? Hvad gør du, hvis du ikke har dine børn juleaften?

Som skilsmisseforældre er det nødvendigt at gøre sig nogle overvejelser om, hvordan alle parter får en god jul på trods af skilsmissen. Der er mange forventninger bygget op omkring julen - hjerternes fest.

Det kan være en meget udfordrende tid for skilsmisseforældre, som skal tilgodese børnenes behov samtidig med, at de måske selv har det svært med ikke at skulle være sammen med børnene juleaften.

Julen er måske fyldt af minder fra et forlist ægteskab og en barndom, hvor familiebånd ikke var noget, man brød. Det gør både planlægningen og afholdelse af julen svær.

Har du ikke børnene juleaften, så hold i stedet et julearrangement med børnene en anden dag, der ikke ligner juleaften. Man kan f.eks. invitere familien, danse om juletræet og dele gaver ud om eftermiddagen.

Her kan man lege, gå en tur og spise noget andet end det, der hører sig til juleaften. Det er vigtigt for både børn og voksne at skabe nogle nye traditioner til de år, hvor juleaften ikke skal holdes sammen.

Nogle familier vælger at fejre jul to gange, men det kan i mange tilfælde ødelægge stemningen for børnene. De bliver nemlig forvirret over, at der er jul begge steder. Det betyder jo ikke, at man ikke kan lave nogle traditioner med børnene, det handler blot om at lave nogle andre traditioner. Det bliver bare ikke det samme for børnene, hvis de skal fejre jul to gange.

Det er ikke lige så sjovt anden gang, man sætter sig til bords for at få and og risalamande. De skal have lov til at glæde sig til den rigtige juleaften.

Men det kan være svært at være væk fra børnene. Derfor vælger nogle at holde jul med eks'en, enten fordi det er det, børnene ønsker, eller fordi forældrene ikke kan holde tanken ud om ikke at være sammen med børnene juleaften.

Hvis forældrene oprigtigt har lyst til at være sammen og stadig kan hygge sig sammen, kan det være en okay løsning.

Det er dog vigtigt, at understrege, at børn som regel har et håb om at deres forældre finder sammen igen, så hvis du vælger at holde julen sammen med din eks, bør du understrege over for børnene, at I skal holde julen sammen, fordi I godt kan lide at være sammen, men at det slet ikke betyder, at I kan blive kærester igen.

Holder I den udelukkende sammen, fordi I ikke kan bære tanken om ikke at være sammen med børnene, så lad hellere være.

Børnene mærker det straks, når forældrene har svært ved at tale sammen og er kunstige overfor hinanden, og så ender det med, at både børn og forældre sidder tilbage med en dårlig oplevelse af julen.

Er du tilbøjelig til at tro, at børnene savner dig lige så meget, som du savner dem, mens de holder jul hos din eks, så være opmærksom på, at børn har en helt anden tilgang til tingene, end du har som voksen. De lever i nuet og nyder de ting, der sker omkring dem. Ofte har de meget nemmere ved at indordne sig under de givne forhold.

Derfor bør du sørge for at få det bedste ud af julen trods skilsmissen. Tænk på, at der sker en masse hyggelige og rare ting for børnene, og at din eks og familien har samme interesse for børnene, som du har.