Når alderen trykker, og lysten forsvinder, tyr stadig flere kvinder og mænd til testosteron på recept. Men ifølge en ekspert kan man øge niveauet på naturlig vis.

Den forduftede bare. Lysten. Fra den ene dag til den anden. Men den nu 52-årige Tine Flebo-Hansen, der er på vej i overgangsalderen, var ikke parat til at opgive sit sexliv. Det har – som hun selv formulerer det – altid været ’aktivt’.

»Det føltes frustrerende, og man bliver jo dobbelt så ked af det, hvis man gerne vil, og gnisten er der. Sex er jo en vigtig del af et parforhold, og jeg ville være ked af, hvis det skulle ødelægge noget, fordi jeg ikke havde lyst,« siger hun.

Hun ved ikke, hvad hun skulle have gjort, hvis hun ikke havde fundet frem til den pågældende gynækolog, der reddede hendes sexlyst tilbage igen...

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs meget mere om Tines rejse igennem noget der virkede som en evig søgen på midlet til at få sexlysten igen.

Det får du i denne PLUS-pakke:

 • Artikel om livskvalitet: Lysten forduftede
 • Seks gode råd: Det kan du selv gøre
 • Artikel om hormoner: Få sexlysten på recept
 • Fakta: Testosteron er vigtigt for både krop og sjæl

​LYSTEN FORDUFTEDE

Testosteron-creme, der egentlig er  til mænd, har hjulpet Tine Flebo-Hansen til at genvinde lysten til sex.

Han er den dejligste mand, hun nogensinde har kendt. Hun tænder på ham, og det slår gnister – som det skal – mellem parret, der nu har kendt hinanden i nogle år. For lidt over et år siden mistede Tine Flebo-Hansen så alligevel lysten til sex. Men nu har hun fundet et middel til at genvinde begæret.

Den forduftede bare. Lysten. Fra den ene dag til den anden. Men den nu 52-årige Tine Flebo-Hansen, der er på vej i overgangsalderen, var ikke parat til at opgive sit sexliv. Det har – som hun selv formulerer det – altid været ’aktivt’.

»Det føltes frustrerende, og man bliver jo dobbelt så ked af det, hvis man gerne vil, og gnisten er der. Sex er jo en vigtig del af et parforhold, og jeg ville være ked af, hvis det skulle ødelægge noget, fordi jeg ikke havde lyst,« siger hun.

Tine Flebo-Hansen, 52 år
Tine Flebo-Hansen, 52 år Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere

 

Forsøgte med urtepiller

For at komme frustrationerne til livs prøvede Tine Flebo-Hansen flere slags urtepiller.

Hun tog også lyserøde Viagra til kvinder. som hun fandt via nettet. Dem fik hun dog ubehagelige bivirkninger af, bl.a. oplevede hun hjertebanken og lange lysglimt i sit synsfelt, og de røg derfor i skraldespanden.

Til sidst fik hun googlet sig frem til en gynækolog, der udskriver testosteron til kvinder. Præparatet, en testosteron-creme, er egentlig beregnet til mænd, så for ikke at få bivirkninger i form af f.eks. skægvækst og dyb stemme, har Tine Flebo-Hansen fået at vide, at hun skal smøre en syvendedel af, hvad der er beregnet til en mand, på huden. Cremen har hun nu brugt i et år og tre måneder, og effekten er ikke til at tage fejl af:

»Det har reddet mit sexliv. Jeg har fået mere energi og et bedre humør,« siger Tine Flebo-Hansen, der til daglig driver en vinbutik på Amager i København.

Sex er vigtigt
Hun ved ikke, hvad hun skulle have gjort, hvis hun ikke havde fundet frem til den pågældende gynækolog.

»Jeg var nok bare blevet ved med at lede videre, indtil jeg havde fundet en løsning. Det er vigtigt, at ens sexliv fungerer, når nu man er glad for hinanden,« siger hun.

 

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Seks gode råd - Det kan du selv gøre:

 

1. Styr din sukkertrang

Et højt indtag af sukker øger produktionen af såkaldt SHBG-proteiner i kroppen. Det betyder, at man får mindre aktivt testosteron. Styr derfor uden om slik, kager, fastfood og andet med højt sukkerindhold.

2. Spis grønt

Sørg for at fylde din tallerken med rigeligt af grøntsager, der indeholder mineralet bor. Det stimulerer nemlig dannelsen af testosteron. Bor findes også i frugter, mandler og bær.

3. Dyrk sex

Sex øger produktionen af testosteron, og omvendt øger testosteron lysten til sex.

4. Få din søvn

Sov mindst syv timer pr nat. Testosteronniveauet falder ved mangel på søvn. Prøv evt. i en periode at sove otte timer og mærk efter, hvad det gør ved din krop. Beslut derefter, hvad der er ideelt for dig.

5. Træk i træningstøjet

Hvis du træner regelmæssigt og hyppigt, kan du naturligt øge dit testosteronniveau. Særlig højintens funktionel træning, hvor du aktiverer mange muskler på samme tid, har vist sig at være en effektiv testosteron-booster.  Hvis du træner sidst på dagen, får du større testosteronstigning. Det kan hænge sammen med, at testosteronniveauet er højest om morgenen, så en stigning er nemmere at opnå, når niveauet i forvejen er lavt.

6. Drik mindre alkohol

Drik ikke mere end 14 genstande om ugen som mand og syv som kvinde. Øl indeholder østrogene stoffer, der kan være skadelige for testosteronproduktionen.

 

Tine Flebo-Hansen smører sig med hormonet testosteron for at forøge sin energi, sexlyst og sit humør. Fotograferet ved Amager Centret fredag den 27. november 2015.
Tine Flebo-Hansen smører sig med hormonet testosteron for at forøge sin energi, sexlyst og sit humør. Fotograferet ved Amager Centret fredag den 27. november 2015. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere

Synlige tegn på lavt testosteron-niveau hos mænd:

 • Mindre muskler.
 • Mere fedt – både på maven og om hofterne.
 • Mindre behåring på hele kroppen.
 • Brystdannelse.
 • Mindre testikler.

Mærkbare symptomer:

 • Træthed og manglende energi.
 • Dårligt humør.
 • Mindre lyst til sex.
 • Rejsningsproblemer.
 • Kvinder kan opleve samme mærkbare symptomer som mænd (bortset fra rejsningsproblemer, selvfølgelig).

Derfor falder testosteron-niveauet:

 • En femtedel af de danske mænd på 18-20 år har sædkvalitet under WHOs anbefalede grænse. Siden 1960erne er fertiliteten faldet, og flere og flere kan ikke få børn på grund af dårlig sædkvalitet og hormonelle forstyrrelser. Det er svært at afgøre præcis, hvad faldet i testosteronniveauet og andre problemer med reproduktion skyldes, men meget peger på, at faldende niveauer bl.a. hænger sammen med en mere passiv livsstil, stillesiddende arbejde og dårlig kost.

 

--- OOO --- OOO --- OOO ---

 

FÅ SEXLYST PÅ RECEPT


Når alderen trykker, og lysten forsvinder, tyr stadig flere kvinder og mænd til testosteron på recept. Men ifølge en ekspert kan man øge niveauet på naturlig vis.

Sexlyst som dengang man var ung. Bedre hukommelse. Mere overskud. En slankere krop. Testosteron – det mandlige kønshormon – er blevet et populært lægemiddel. Både herhjemme og i udlandet er salget steget støt de seneste 10 år. Men jagten på energi og større præstationsevne kan vi opnå uden medicin, mener en læge.

Nogle smører gel på balderne eller indersiden af låret. Andre tager det som tablet. Jo, vi danskere er skam blevet bevidste om, at testosteron, som bl.a. hjælper til at stimulere vores velbefindende, regulere kroppens fedtdepoter samt vores evne til at forplante os, kan være et boost, når alderen trykker, og lysten til sex ikke længere er, hvad den har været. Herhjemme solgte apotekerne således gel og tabletter for 10 mio. kr. i 2013 og 11 mio. i 2014. Samtidig købte amerikanerne receptpligtige hormonpræparater for 2,4 milliarder dollar. Et beløb, der i løbet af tre år vil stige til 3,8 milliarder, mener Global Industry Analysts. Hertil kommer så den illegale handel på nettet.

Pia Norup, læge og forfatter til bogen ’Testosteron - mand, krop, performance’, der udkom tidligere i år, mener dog ikke, at det er nødvendigt at give testosteron-præparater til hverken mænd eller kvinder. Man kan nemlig selv øge sit niveau uden at skulle tage medicin.

Hvor gærdet er lavest

»Der er mange mænd, som midt i livet oplever, at deres testosteronniveau naturligt falder. Men typisk er niveauet lavere hos mænd, der er overvægtige og i dårlig form. Når de så gør en aktiv indsats for at spise sundt og dyrke motion, kan jeg se, at det stiger igen. Derfor er jeg også modstander af, at man tager det, fordi det svarer til at springe over, hvor gærdet er lavest,« siger Pia Norup og understreger, at der kan være undtagelser for folk, der er syge, og derfor ikke selv kan producere hormonet.

I dag lider ca. to pct. af alle mænd over 40 år af lavt testosteron, Problemet stiger med alderen, og ifølge Pia Norup har 20 pct. af alle mænd over 50 år symptomer på for lavt testosteron. Det betyder, at det kvindelige kønshormon østrogen får en dominerende rolle, og derfor kan man opleve højere fedtprocent og mindre muskelmasse. Dertil kommer, at man kan udvikle en række livsstilssygdomme som sukkersyge, hjerte-kar-sygdomme, stress eller andre lidelser, hvis niveauet er for lavt.

En anden læge, gynækolog Christine Felding, Gynækologisk Klinik Rungsted, deler ikke Pia Norups bekymring for at udskrive testosteron. I mere end fem år har klinikken hjulpet mænd og kvinder med ’ondt i livet’. Særligt tilstrømningen af kvinder er steget i løbet af det seneste år:

»De er typisk et sted i 40erne. De er frustrerede over, at de ikke længere nyder at være sammen med deres mand, selvom de elsker ham og ellers har haft et godt sexliv.«

Der findes ikke noget produkt, som er særligt udviklet til kvinder. Derfor bruger gynækologen en mindre dosis af en testosteron-creme udviklet til mænd, som kvinden skal smøre på sine balder og på den måde optage hormonet i kroppen.

»Danmark er sådan et lille land, derfor er der ikke ’publikum’ nok til at skræddersy et produkt til kvinder, som man f.eks. har gjort i USA og Australien, men mit indtryk fra kvinderne er, at det virker,« forklarer hun.

10 procent af de danske kvinder i alderen 16-44 år og 20 procent i gruppen af 45-66-årige oplever sjældent eller aldrig lyst til sex.

Der er også bivirkninger

Den manglende lyst – hvad enten man er mand eller kvinde – skal dog behandles varsomt. For selvom testosteron har sine åbenlyse fordele, er der også bivirkninger forbundet med præparatet, hvis det bliver taget forkert og af dem, der ikke har brug for det. Kvinder kan bl.a. udvikle skægvækst og dyb stemme, mens mændene kan opleve impotens, lever- eller nyreskader samt hjerteanfald. Pia Norup råder derfor alle til altid at søge læge, hvis man er i tvivl om, hvorvidt niveauet er for lavt:

»Jeg oplever desværre, at nogle mænd køber det på egen hånd, når de er i udlandet. Det skal man lade være med, fordi man ikke ved, hvad det har af indholdsstoffer.«