Lægerne skal være påpasselige, når de udskriver p-piller til unge kvinder. Og så skal kvinderne huske, at de er på p-piller.

Sådan lyder opfordringen fra ledende overlæge på Gynækologisk afdeling på Roskilde Sygehus, Charlotte Wilken-Jensen.

- Som behandlere skal vi være omhyggelige med, hvem der får dem. Og vi skal være opmærksomme på, om en kvinde er på p-piller, hvis hun kommer ind med symptomer på blodprop, siger overlæge Charlotte Wilken-Jensen. Hun kalder tilfælde som Caroline for skrækkelige, men hun vil gerne mane p-pille-skrækken i jorden.
Fra 1968 frem til 2011 er 66 kvinder døde af blodpropper, relateret til p-piller.

- En tredjedel skulle aldrig have haft p-piller, fordi de havde sukkersyge, var overvægtige, havde forhøjet blodtryk en familiehistorie med blodpropper. En anden tredjedel havde været til lægen og kunnet have været opdaget. Problemet er, at mange kvinder glemmer at fortælle, at de er på p-piller, når de bliver spurgt til medicinforbrug, fordi p-piller ikke betragtes som medicin, siger hun.

- Vi skal huske, at mange af disse kvinder i forvejen er disponeret for at få blodpropper. Derfor handler det om at se på, hvor tykke de er, om de er rygere, har andre sygdomme eller forhøjet blodtryk. Det er ikke én faktor, der gør, at man får en blodprop. Det er mange faktorer. Samtidig glemmer pigerne ofte at nævne, at de er på p-piller, fordi de ikke betragtes som medicin, siger Wilken-Jensen.

LÆS OGSÅ: Overvejer du p-piller? Se her, hvad du skal være opmærksom på

Det er oftest helt unge kvinder, der rammes, og det er typisk ofte i de første seks til tolv måneder på p-pillerne. Men en screening af de unge piger tror overlægen ikke på:

- Man kan undersøge blodets størkningsevne, men desværre er det sådan, at man stort set aldrig finder de faktorer, som afslører blodprop. Det vil ikke løse problemet at screene alle, og det vil koste en forfærdelig masse penge.

Og så skal man ikke glemme, at p-piller hjælper rigtig mange kvinder - fra at få børn og også på andre områder.

- Selvfølgelig skal kvinder fortsætte med at tage p-piller. Man skal huske, at der også er en masse gavnlige virkninger ved at tage p-piller. Kvinder på p-piller har få eller næsten ingen gynækologiske problemer og på sigt får de ikke kræft i æggestokke eller tarmen, som er blandt de sygdomme, kvinder dør af. Man skal ikke tage dem af sundhedsmæssige grunde, men man skal bestemt heller ikke lade sig skræmme, minder overlægen om.

Der findes andre præventionsformer end p-piller. Find ud af, hvilken metode, der passer dig, her