Er det en skrøne, at et enkelt sidespring bliver til flere? Det mener sexolog Vivi Hollænder

De fleste har nok hørt vendingen ‘en gang utro – altid utro’. Måske er ordene blevet sagt som opmuntring i en venindegruppe efter et kærestebrud. Måske har du selv tænkt det, når du har hørt om ham fra arbejdet, der endnu en gang har været lidt for kærlig til en julefrokost, eller måske er du nervøs for, at din partner, der har været sin eks-kæreste utro, kan finde på at gentage sidespringet.

Men er der overhovedet hold i påstanden? Falder man i utroskab igen, hvis man først har været utro én gang?

Det mener sexolog Vivi Hollænder ikke.

»Det er en skrøne at tro, at bare fordi man har været utro en gang, kommer man til at være det igen. Hvis man har taget sin partner i at være utro to, tre, fire, fem gange, kan der være noget om snakken. Men et enkelt fejltrin kan alle komme til at begå. Også uden at det behøver at være noget, man nogensinde kommer til at gentage. Der er selvfølgelig enkelte, der er notorisk utro. Men man kan ikke generalisere og sige, at der er hold i talemåden,« siger hun til BT.

Ifølge Vivi Hollænder er det en ‘ungdommelig skrøne’. Noget, unge i 20’erne går og siger til hinanden, mens de stadig er idealistiske og venter på den perfekte livspartner.

»Som ung har man typisk højere idealer om, hvordan et forhold skal være, og man kan være hurtig til at levere hårde bedømmelser, når kærligheden slingrer. Når folk først er blevet voksne, har levet sammen i mange år – måske også stiftet familie – og været igennem flere kriser, er der en del mere at kæmpe for end et ungdomsideal om perfekt kærlighed,« siger hun.

I sin praksis møder hun mange par, som kæmper for at komme sig over utroskab i parforholdet. Dybden af den krise, de bliver kastet ud i, kan være med til at sikre, at fejlen ikke gentager sig, næste gang man bliver fristet.

»Mange bliver overraskede over den store skade, de gør ved at være partneren utro. At se sin partner i så stor smerte afholder dem fra at gøre det en anden gang,« siger Vivi Hollænder.

Vivi Hollænder understreger, at der kan være stor forskel på typen af utroskab. Et engangsknald i en brandert er måske ikke noget, man behøverat gentage, mens der er større risiko for at falde i igen, hvis årsagen til utroskaben er, at der i virkeligheden er noget galt med ens eget parforhold, og at man går og savner noget andet.

»Den primære årsag til utroskab er et behov for opmærksomhed og bekræftelse – og så selvfølgelig sex. Det er cirka lige mange mænd og kvinder, der er utro. Men jeg oplever ofte, at mændene kan have forhold kørende uden for parforholdet. For kvinder er der oftere tale om engangsknald. Hvis de bliver forelskede og får et forhold ved siden af, lader de sig skille,« siger Vivi Hollænder.

Forskellige grænser

Der er desuden stor forskel på, hvad par betragter som utroskab. For nogle er det frække sms’er eller kys, mens andre par trækker grænsen ved sex. Andre i åbne forhold definerer måske ikke sex som utroskab, men derimod følelsesmæssig loyalitet.

Når utroskaben rammer – uanset hvilken form den antager – kan det gøre smertende ondt. De løgne, partneren har leveret, når der er blevet stillet mistænksomme spørgsmål. De gange, partneren har valgt forholdet fra.

»Det svære er som regel, at partneren lyver. Det er mere følelsen af svigt og bedrag, end det er selve utroskaben, der gør ondt. Tilliden bliver brudt, når det menneske, man stolede allermest på i hele verden, lyver for en på den måde,« siger hun.

Skaden behøver dog ikke at være uoprettelig. Vivi Hollænder oplever, at mange af de par, der har oplevet utroskab, gerne vil videre sammen.

»Hvis skaden er sket, gælder det for den utro part om at stå ved, at man har kvajet sig og løjet. Som par skal man finde ud af, hvad der var årsag til utroskaben, og om man kan kommer derhen, hvor man kan tilgive hinanden. Gerne med hjælp udefra til at komme igennem krisen. Hvis det ikke kan lade sig gøre, er det bedre at gå fra hinanden,« siger hun.

Nogle gange kan en utroskabskrise styrke parforholdet, mener Vivi Hollænder. Hvis årsagen til utroskaben er, at der har manglet noget i parforholdet, kan det være en mulighed for at få rettet på det.

»Når man går gennem en krise sammen, så er der god anledning til at få kigget på noget af det, der har skabt problemer i forholdet. Også de emner, der måske har været tabubelagte tidligere,« siger hun.

Alligevel har hun en tommelfingerregel om, at det altid tager længere tid, end man tror, at komme på ret køl igen efter utroskab. Den, der er blevet svigtet skal igennem en sorg- og tilgivelsesproces, mens den utro partner skal bearbejde skyldfølelser over at have såret den anden og samtidig tage ansvar for at genoprette den tillid, der er smuldret væk.