Lyt til artiklen

Folk, der er i faste forhold, har også en mere positiv psyke, viser ny forskning. Læs her, hvordan en kæreste påvirker din indstilling til livet.

Foråret er skudt i gang, og amorinerne er i luften. Forelskelse og kærlighed giver os øjeblikkelig velvære, men faktisk lader parforhold også til at have en positiv effekt på vores psyke.

En ny undersøgelse viser, at der er en forbindelse mellem, hvor lang tid folk er i kærlighedsforhold, og hvor neurotiske de er. Jo længere tid vi er i forholdet, desto mere positive er vi omkring nye situationer.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor gør kærlighed dig uovervindelig

- Folk, der er meget neurotiske, er angstfulde, usikre og lette at irritere. De har en tendens til depression og har ofte lavt selvfærd og er utilfredse med deres liv. Men det viser sig, at vi bliver mere stabile og mindre neurotiske, når vi er i et forhold,  siger ph.d. Christine Fine.

Forskerhold fra Jena Universitet og Kassel Universitet i Tyskland fulgte 245 par i aldersgruppen 18 til 30 år i 9 måneder og bad dem besvare en række spørgsmål hver tredje måned.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan ved du, det er ægte kærlighed

Ved at analysere deltagernes svar, så kunne forskerne se, at deltagernes tendens til at have negative fortolkninger af situationerne dalede i takt med, hvor lang tid de befandt sig i forholdet.

Resultatet af undersøgelsen peger altså på, at forholdet sænker tendensen til neurotiske, negative tanker med tiden og får folk til at se verden i et mere positivt lys, og det mindsker risikoen for angst og depression, konkluderer forskerne bag undersøgelsen.

- De positive oplevelser og følelser, man får ved at have en partner, ændrer vores personlighed på en indirekte måde. På samme tid ændrer det vores tankestrukturer og opfattelser af situationer, siger Christine Fine.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Forelskelse er en tvangstanke

Et knust hjerte gør fysisk ondt

Forskere: Kærlighed lindrer smerte