Lyt til artiklen

Vi vil gerne lave om på vores partner

Langt de fleste danskere, der lever sammen med deres partner, ville ændre på partneren, hvis de kunne. Det viser en YouGov-undersøgelse for Søndagsavisen.

Her svarer 72 procent, at de ville ændre noget, hvis de kunne. Og det er ikke alene naturligt at ville lave om på hinanden, når den første forelskelse har lagt sig. Det er også helt i orden at gøre, er eksperterne enige om.

»Det er så demotiverende at blive kritiseret. Nogle af mine klienter spørger: 'Hvorfor gør min kæreste ikke, som jeg siger, når jeg har sagt det så mange gange? Så må jeg jo sige, at så skal de måske prøve på en anden måde,« siger parterapeut Martin Østergaard.

I stedet for at kritisere, skal man rose det, ens partner faktisk gør. Og så skal man lære at sætte ord på sine egne behov.

»Man udtrykker, hvad der vil gøre en glad. Partnerens motivation for at gøre det vil være, at du bliver glad af det. For hvem kan ikke lide at skabe glæde og blive anerkendt?” siger psykolog Lars Otto Vinderød til Søndagsavisen.

Det vil mænd lave om på kvinder
1. Hun skal have mere lyst til sex 27%
2. Hun skal kritisere mig mindre og rette mindre på mig 18%
3. Hun skal tage flere initiativer til at lave ting sammen 15%
4. Hun skal leve sundere (motion, kost, alkohol, rygning, medicin) 14%
5. Hun skal rode mindre 14%
6. Hun skal se mindre tv/tablet/computer/telefon/dvd/streaming 11%
7. Hun skal have mindre temperament  10%

Det vil kvinder lave om på mænd
1. Han skal tage flere initiativer til at lave ting sammen 21%
2. Han skal leve sundere (motion, kost, alkohol, rygning, medicin) 21%
3. Han skal lave mere hjemme (opvask, rengøring, indkøb, have) 18%
4. Han skal rode mindre 15%
5. Han skal se mindre tv/tablet/computer/telefon/dvd/streaming 15%
6. Han skal give mig flere komplimenter og kærlighedserklæringer 15%
7. Han skal kritisere mig mindre/rette mindre på mig 14%

Hvorfor vil vi lave partneren om?

Parterapeuten: Vi tænker mest på egne behov

»Det er jo klassisk, at der er sød musik i starten, men senere bliver der ballade. Vi bliver tiltrukket af mennesker, der er anderledes end os selv, men efter noget tid kan det blive mere besværligt end spændende, og så begynder vi at lave om på den anden. Kærlighed er jo egoistisk – vi finder ikke en kæreste, fordi vi har så meget kærlighed, vi vil af med. Vi gør det, fordi vi vil have, at den anden opfylder vores behov.«

Hverdagscoachen: Nemt at pege på partneren

»Det kan virke som den nemmeste løsning at lave om på den anden, fordi det er svært at se på sine egne mørke sider og rumme dem. Så er det nemmere at pege på sin partner. Desværre spilder folk halve og hele liv med at prøve at lave hinanden om, uden at det virker. Forleden hørte jeg et godt sat ægtepar, der kritiserede hinanden ved køledisken i supermarkedet. Det er så usexet, at folk stadig efter 10, 20 eller 30 år kan skændes om de samme ting. Hvis altså ikke forholdet går i stykker langt inden, fordi man slider hinanden i stykker med irettesættelser.«

Psykologen: Man vælger selv, hvad man lader sig gå på af

»Vi har tendens til at se vores problemer som ydre. Hvis bare naboen ikke spillede så høj musik, ville jeg bedre kunne nyde min have. Og hvis jeg har et problem i mit parforhold, må jeg lave om på min partner. Man kan også vende det indad og arbejde med sin egen indstilling – hvordan man selv vælger at tackle det, og hvor meget man vil lade sig gå på af det.«

LÆS VIDERE PÅ SØNDAGSAVISEN.DK