Det kan nærmest gøre ondt at være vidne til, at ens partner har det svært, er ked af det i længere tid eller kæmper med problemer, han eller hun har svært ved at overskue. Vi vil så gerne hjælpe partneren med at komme igennem den svære tid, men du skal være påpasselig med, hvordan du gør det.

Det skriver Woman's Health.

Mange tror, at det hjælper at få sat ord på årsagen til problemerne, men den amerikanske parterapeut Jane Greer fortæller til magasinet, at du faktisk risikerer at gøre mere skade end gavn, hvis du med ord som 'kom nu, prøv at fortælle mig om det' forsøger at få en samtale i gang - selvom intentionerne selvfølgelig er de allerbedste. Hun mener ligefrem, at det kan få den stik modsatte effekt end hensigten: at du skubber partneren (yderligere) fra dig. Især hvis han eller hun allerede har fortalt dig, at det ikke er noget, vedkommende vil tale om.

»Det værste, du kan gøre, er at sige noget som 'jeg vil virkelig gerne vide det' eller 'måske kan jeg hjælpe',« siger Jane Greer.

Det skyldes ifølge parterapeuten, at mange tackler emotionel stress ved at lukke sig lidt ind i sig selv for ikke at gøre sig endnu mere sårbar over for andre, end de i forvejen er på grund af deres sindstilstand.

Derudover risikerer du at gøre din partner endnu mere usikker ved at forsøge at få en samtale i gang, for det er slet ikke sikkert, at han eller hun præcis ved, hvorfor humøret er nede. Og selv hvis din partner kender årsagen til problemet, vil mange faktisk helst selv løse den gordiske knude.

Hvad værre er, risikerer du faktisk, at dit forsøg på at hjælpe og udvise empati får partneren til at føle, at du bliver en del af det problem, han eller hun kæmper med, selvom det ikke nødvendigvis er tilfældet. For ved at insistere på at du kan hjælpe, kan du få partneren til at føle, at det i virkeligheden handler mere om dig og dit behov for at mærke, at du kan hjælpe, end selve årsagen til at han eller hun har det dårligt.

Det kan endda virke respektløst set fra din partners synspunkt, advarer Jane Greer.

Derfor konkluderer hun, at du altid skal respektere det, når partneren fortæller dig, at han eller hun ikke vil tale om det og lægge dine egne behov for at hjælpe til side.