Mænd og kvinder kan (måske) godt være venner uden sex, men kan de være kærester, når kvinden er højest? Måske er du en af de mange kvinder, der automatisk sorterer potentielle dates fra, hvis de er lavere end dig selv, eller kan du ærligt sige, at du er helt ligeglad med din partners højde?

Vi ser nærmere på, hvorfor der faktisk er særdeles gode fremtidsudsigter i at date en lavere mand.

»Har du egentlig lagt mærke til, at alle mændene på Tinder skriver, hvor høje de er?«

Min 28-årige kusine tog en slurk af sin grønne the og så tænksom ud. Hun havde netop selv fundet lykken i et succesfuldt match, og vi sad nu og funderede over Tinder-etikette og dating-app'ens vanedannende 'afvisnings-swipe'; Mand på 1.83 med eksotisk jagttrofæ i baggrunden – swipe. Mand på 1.93 med vulgært nedringet 'veninde' på armen – swipe. Mand på 1.85 på snorkling i sin fadøl – swipe. Og så pludselig – match på 1.88.

LÆS OGSÅ: Er du klar til at få børn? Her er 10 ting du skal være forberedt på

Et hurtigt dobbelttjek afslørede at jo, Tinder-mænd fremhæver overvejende højde som en del af den korte varedeklaration. Og det kan vi kvinder faktisk tilskrive vores egne, utvetydige datingpræferencer, der ofte omfatter højdekrav skrappere end Tivolis forlystelser (men gud nåde og trøste den mand, som til gengæld skulle formaste sig til at ytre sin klare præference for kvinder med store bryster ... Sådan et kropsfikseret svin).

Et studie fra University of North Texas afslørede sidste år, at 48,9 % af kvinder på online datingtjenester konsekvent fravælger mænd, der lavere end dem selv, mens kun 13,5 % af mændene ville sige nej til en date med en højere kvinde. Og blandt universitetsstuderendes blev skellene trukket yderligere op: Her svarede hele 55 % af kvinderne, at de udelukkende ville date højere mænd, mens 37 % af mændene sagde nej tak til højere partnere.

»Selvfølgelig går kvinder da efter fyre, der er højere end dem selv. Sådan er det,« slog en af mine mandlige kollegaer og tidligere aktiv Tinder-bruger sålunde også fast med kendermine til en fredagsbar.

»Nogle kvinder har altså intet imod lavere fyre ...« forsøgte jeg mig diplomatisk.

»Ha! Hvem, hvis de kan vælge?« ville kollegaen vide.

»Mig, fx ...«

Min kollega stirrede på mig, som have jeg lige vedkendt en seksuel præference for skildpadder.

»Så er du garanteret også en af dem, der tudede, da ham lækkerdværgen kreperede i 'Hobbitten',« konstaterede han opgivende, og skannede lokalet efter en mindre socialt-afvigende samtalepartner.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du kun have 37 ting i din garderobe

Som så mange andre (høje) single kvinder, der i tidens løb har haft søde, lavere kærester, har jeg imidlertid svært ved at se en eventuel højdeforskel som et kritisk problem, og da slet ikke en afgørende deal-breaker i den spæde dating-fase.

»Jeg kan godt lide lave mænd med stor selvtillid. Det signalerer tryghed for mig,« forklarer en ligesindet 29-årige veninde i PR, hvis kokke-forlovede er omtrent 10 cm lavere end sin kommende brud. Og i øvrigt fuldstændig ligeglad med, om hun lægger alen til sin højde med skyskraberstiletter. Ifølge forskning er oddsene med dem: Et opsigtsvækkende studie fra New York University konkluderede nemlig i 2014, at ægteskaber, hvor manden er lavere end kvinden holder bedre, end dem, hvor manden er højest. Høje mænd gifter sig imidlertid gerne hurtigere, og med jævnaldrende eller ældre, veluddannede kvinder. Lave mænd, sagde forskerne Abigail Weitzman og Dalton Conley, gifter sig som oftest med yngre kvinder med lavere indtægt end dem selv – og så er de mere tilbøjelige til at ordne husarbejdet derhjemme end deres højere konkurrenter!

»'Hjælpeløs' kvinde søger 'stærk' mand«


»Jeg synes, at høje mænd er super sexede og elsker, at min kæreste er 1.90. Jeg føler mig beskyttet og kvindelig. Jeg ville ikke bryde mig om at være sammen med en mand, der var lavere end mig, da jeg er ret sikker på, at jeg ville føle mig stor og klodset. Jeg er ikke nogen streg i luften selv, så det er vigtigt for mit ego, at min kæreste er større end mig.«

Sådan siger en anden, 27-årig veninde i hotelbranchen, da jeg beder en flok kvinder i min omgangskreds vurdere høj vs. lav. Hendes holdning afspejler det gennemtærskede faktum, at kvinder er socialt disponerede til at se højde som et yderst attraktivt træk hos en partner. Sociolog George Yancey fra University of North Texas forklarer, at vi således selv i det 21. Århundrede ikke kan sige os fri fra at tænde på stereotype mand-kvinde-idealer med årtusinder på bagen; Også selvom højdeidealerne i dag har meget mere at gøre med kultur og samfund end reel evolution. Lige siden mennesket kravlede ud af sin hule og smed køllerne, har vi nemlig fortsat dyrket ideen om den tårnhøje, maskuline mand og den underlagte, 'hjælpeløse' kvinde. Og litteratur, film og tv har fulgt trop i en grad så selv 1.70-høje Hollywood-stjerner som Tom Cruise og Mark Wahlberg i dag bliver udstyret med skjulte plateausåler, så de kan få hjælp til at rage op over deres kvindelige medspillere.

»Høje mænd opfattes helt stereotypt som fysisk stærke 'beskyttere',« siger George Yancey. Og dét tiltaler kvinders redebygger-instinkt og seksuelle interesse.

Lave mænd har derfor alle dage måtte kæmpe ekstra hårdt for at tiltrække det modsatte køns opmærksomhed, såvel som finde sig i, at høje mænd endda generelt tjener flere penge på arbejdsmarkedet – for at sætte trumf på forestillingen om højde som virtuelt statusbarometer, er 90 % af alle direktører er sågar højere end gennemsnittet. Ikke noget under, at lave mænd har fået ry for at være mere jaloux anlagt end de lange hyl, de er oppe imod! Forskere fra Oxford University har tilmed slået fast, at fænomenet 'short man syndrome' er helt reelt; Lavere mennesker, og særligt lave mænd, oplever oftere følelser af paranoia og mindre selvværd end personer af gennemsnitshøjde eller derover (hvem sagde Tom Cruise, Nicole Kidman og et styks sladderombrust 'short man syndrome'-skilsmisse?).

Slut fred med din egen krop


Det er på høje tid, at give lave mænd genoprejsning, og tackle højde-stereotyperne lige på og hårdt for hvad de er: blålys fra en svunden tid. Det mener blandt andre den amerikanske psykolog og forfatter Seth Meyers, og den feministiske skribent og blogger Ann Friedmann. De så begge gerne, at moderne kvinder skrottede en god portion af deres deltaljerede dating-krav til potentielle partnere, og gav lave mænd en ærlig chance. Ann Friedmann kalder det sociale stigma omkring lave mænds kærestepotentiale og 'tvivlsomme maskulinitet' for »nutidens sidste socialt accepterede dating-fordom«:

»I kun 4 % af alle heteroseksuelle par er manden lavere end kvinden. Singler skriver sig op til alverdens online datingtjenester for at øge chancerne for at finde en partner, men vil alligevel ikke gå på kompromis med dette højdetabu. Det er bullshit,« raser Friedmann i et af sine essays om emnet, 'Derfor bør lave mænd gå efter højere kvinder'.

Det handler dog også i nogen grad om fantasien om seksuel dominans, for som flere undersøgelser (og et vist '50 shades of Grey'-fænonen) har blotlagt, drømmer adskillige kvinder om en dominerende mand i sengen. Men én ting er, at omfavne disse soft-core SM-lyster, noget andet at gå automatisk ud fra, at det partout kun er mænd på 1.80+, der kan indfri dem:

»Kvinder har fået indkodet budskabet om, at det er bedre at være mindre af statur. Dette er helt essentielt for problemet – det handler ikke bare om, at være lavere, men også om at være tyndere. Er man større end sin partner, bekymrer kvinder sig om at være usexede og maskuline,« forklarer Ann Friedmann, og peger dermed på, at kvinder bør gå deres egen kropsforskrækkelse efter i sømmene, hvis de hører til dem, der blankt afviser at date lavere mænd.

»Det er min opfattelse, at rigtig mange mennesker gemmer sig bag den tanke, at seksuel tiltrækning er noget, der er forudbestemt fra naturens side. Det gør det 'ok' at sige, at man ikke er tiltrukket af fx lave mænd, asiater eller andre grupper,« forklarer psykolog Seth Meyers til PsyhologyToday.com. Men det er bare en dårlig undskyldning for, at man ikke er klar til at udvide sin egen horisont og gøre op med stereotyperne, mener Meyers.

Selv frøken Samantha Jones erfarede i 'Sex and the City', er det skam godt kan betale sig at date en lavere mand (også selvom hans jakkesæt skulle være fundet i børnetøjsafdelingen). Thi der er masser af lækre, søde (og veltrænede) lavere-end-gennemsnittet mænd derude, der ser stort på psykologisk skæmmende 'short man'-syndromer, og kæmper for at gøre de samfundssociale højdehierarkier til skamme. Og i denne fremmelige, politisk korrekte verden, hvor vi som bekendt hverken tolerer, at sætte folk i bås efter hudfarve eller seksuel orientering, så har kærlighed vel ditto heller ingen højde?

Eller hvad, damer?


LÆS OGSÅ: Myten om den perfekte kvinde hjemsøger mænd

LÆS OGSÅ: Jo, du kan købe dig til lykke

LÆS OGSÅ: Er du klar til at få børn? Her er 10 ting, du skal være forberedt på

Denne artikel blev oprindeligt bragt hos Eurowoman.