Danske forskere har fundet ud af, hvordan sædceller overlever i kvindens skede og klarer sin farefulde færd, før de til sidst når frem til ægget. Opdagelsen kan muligvis lede til p-piller til mænd.

Fra en sædcelle forlader mandens testikler, til den borer sig ind i et æg i kvindens livmoder, har den været på en lang rejse gennem en række forskellige ekstreme miljøer.

Disse miljøer, der blandt andet indebærer ekstreme saltbalancer i sædlederen og høje koncentrationer af forskellige skadelige stoffer i livmoderen, suger energi ud af sædcellen, som er i fare for at løbe tør for energi, før den kommer frem til målet.

For at klare den lange rejse og de mange udfordringer og samtidig have energi nok til at bore sig ind i ægget til sidst, har sædcellerne udviklet et unikt protein.

Nu har danske forskere fundet ud af, hvordan det unikke protein fungerer, og hvorfor sædcellerne har brug for proteinet. Det skriver Videnskab.dk

»Alle celler i kroppen har disse proteiner, men sædcellerne har udviklet deres helt egen type. Vores forskning viser, at den almindelige version af proteinet er en supereffektiv 'racerbil', der giver en celle en høj energiomsætning.«

»Problemet er blot, at racerbilerne bruger meget energi og kører rigtig skidt, hvis ikke omgivelserne er optimale. Derfor har sædcellerne udviklet en anden version af proteinet, der er en slags 'firhjulstrækker', hvilket sædcellerne har brug for i de forskellige miljøer, som de bliver udsat for undervejs,« fortæller postdoc Hanne Poulsen fra Aarhus Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Er sæd en god rynkecreme?

Forskningen handler om de såkaldte natriumkaliumpumper, der pumper natrium ud af cellen og kalium ind i cellen.

Når natrium bliver pumpet ud af cellen, og kalium bliver pumpet ind, opstår en elektrisk spænding hen over celleoverfladen, som cellen kan udnytte i et hav af vitale processer, blandt andet til optag af gavnlige stoffer.

Forskellige celler har forskellige natriumkaliumpumper, men kun sædcellerne har den såkaldte alfa4-pumpe, som forskerne har undersøgt i det nye studie.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis

»Vi var interesserede i at forstå, hvorfor sædcellerne skal have deres helt egen pumpe, og hvad den gør for dem,« siger Hanne Poulsen.

Tidligere studier har vist, at hanmus er infertile uden alfa4-pumpen, og at pumpen har vital betydning for sædcellernes evne til at komme frem til kvindens æg.

På den baggrund undersøgte forskerne, hvordan alfa4-pumpen fungerer i forhold til alfa1-pumpen, som sædcellerne også har siddende i celleoverfladen.

Deres undersøgelse viste, at alfa4-pumpen faktisk er langsommere til at transportere natrium og kalium end alfa1-pumpen, men at den til gengæld ikke er lige så følsom over for ændringer i omgivelsernes temperatur eller koncentrationen af forskellige stoffer.

Læs også hos Videnskab.dk: Kvinders lyst har skabt mandens store penis

»Alfa1-pumpen går i stå, når betingelserne ikke er optimale. Alfa4-pumpen bliver derimod bare langsomt og roligt ved, selvom omgivelserne ændrer sig.

Alfa4-pumpen sørger på den måde for, at sædcellerne bliver ved med at kunne opretholde de interne saltbalancer, der er en forudsætning for at nå hele vejen fra mandens testikler til ægget i livmoderen,« forklarer Hanne Poulsen.

Forskningen har også et potentielt praktisk perspektiv. Da alfa4-pumpen har så vital betydning for en mands fertilitet, kan den muligvis blive et mål for p-piller til mænd, fortæller Hanne Poulsen.

Et stof, der hæmmer alfa4-pumpen, ville nemlig effektivt forhindre sædceller i at komme frem og befrugte kvindens æg.

Læs også hos Videnskab.dk: Penislængden og kropsstørrelsen bestemmer troskab