Gennemsnitsmanden bruger 43 minutter om dagen på at se på kvinder, det viser britisk undersøgelse.

Pariserbag, kavalergang, lårkort, mandeløjne, kindben. Mænds øjne skøjter konstant rundt i omgivelserne på jagt efter noget kvindeligt at fokusere på. I fodgængerovergangen, i baren, i kopirummet og i supermarkedet. Kort sagt: Overalt. En stor del af et vågent mandeliv går med at se på kvinder.

Ifølge en britisk undersøgelse bruger mænd i gennemsnit 43 minutter på beskæftigelsen. Det svarer til et års koncentreret kvindekiggeri i løbet af et gennemsnitligt mandeliv.

Og det er ikke tilfældigt, at mænd kigger på damer. Det er genetisk bestemt ifølge mandeforsker Kenneth Reinicke fra RUC. De kan ikke lade være.

- Mænd kan simpelthen ikke lade være med at kigge. Det ligger i generne. Vi har en fantastisk evne til at zoome ind på de detaljer, der interesserer os. Og det gør kvinder jo, fortæller han og tilføjer:

- Vi er jo langt mere visuelle end kvinder. Det afspejles også i vores seksualitet. Der er jo f.eks. langt flere mænd end kvinder, der kigger på porno. Vi vil have noget at kigge på, så vi kan blive stimulerede.

Lysterne bestemmer
Ifølge antropolog og kønsforsker Christian Groes-Green fra RUC drejer mændenes stjålne blikke sig også om begær.

- Mens det før handlede om forplantning - at stifte familie - så handler det mere i dag om tilfredsstillelse. Det er lysterne, der bestemmer - ikke biologien, fortæller kønsforskeren og understreger, at det handler om sekunder, før nysgerrige øjne kan forvandle ejermanden fra beundrer til belurer, hvis kvinden ikke er interesseret.

Sexturiser
-
Alle mænd er jo i princippet sexturister. Blikket flagrer rundt. Det er en måde, man som mand kan få en smule afløb for begær.

Men det handler også om indpakning. Tøj skaber mennesker, siger man. I mandeforsker Kenneth Reinickes univers er tøjet med til at tiltrække blikke - og frastøde dem.

- Mens mænd går meget standardiseret klædt i jakkesæt og løstsiddende tøj, iklæder kvinder sig mere afslørende tøj. Deres former bliver vist mere frem. Manderøven er gerne gemt væk et sted i bukserne.

Kig lidt diskret
Men er det noget problem for forholdet, at mænd kigger så meget efter kvinder?

- Så længe man spiser hjemme, når man samler appetit ude, så er det fint nok. Men hvis lillemor er med ude, så skal man nok kigge lidt diskret, lyder tippet fra mandeforsker Kenneth Reinicke.