Når der om et par uger skal dækkes op til den store påskefrokost hjemme hos Anja Lysholm, kommer en stol til at stå tom. Den stol, hendes kæreste skulle have siddet på. Hun må bide i den sure sild uden ham. For han holder påskeferie med sin kone og to børn i et sommerhus.

Men det afføder hverken bitterhed, vrede eller følelsen af at være vraget. For både 41-årige Anja, hendes kæreste og hans kone er såkaldte polyamorøse, mennesker der lever i åbne forhold med flere på én gang.

Præcis hvor mange der findes af slagsen i Danmark anno 2013, findes der ingen tal på. De fleste - herunder Anjas kæreste og hans kone - som har valgt at leve på den måde, foretrækker at holde deres samlivsform for sig selv. Men én ting er sikker og tydelig. Samlivsformen er en stærkt stigende tendens, som flere og flere par - her og i udlandet - udforsker.

- Den nye trend er polyamorøsitet, siger parterapeut Ingrid Ann Watson fra parforholdsraad.dk.

Når det pludselig er blevet trendy at være åben for flere partnere på én gang, er Ingrid Ann Watson overbevist om, at det hænger sammen med den almindelige modecyklus, hvor fænomener vender tilbage efter en årrække i glemmebogen. Men hun tror også, at der er endnu en forklaring.

- Det er et bud på en anden måde at være sammen på end absolut at skulle skilles. Vi er jo så trætte af skilsmisser og hvad de fører med sig. Al den ballade, ked-af-det-hed, gråd, vennerne, der skal deles, børnene. Jeg hører det så ofte i min klinik.

- Så mange af de skilsmisser, jeg har set gennem årene, havde slet ikke været nødvendige, hvis partnerne havde været lidt mere åbne overfor hinanden og hinandens behov. Jeg er overbevist om, at hvis der havde været et drys af polyamorøsitet indover, kunne virkelig mange skilsmisser have været undgået, siger Ingrid Ann Watson.

Jeg var ham utro

Anja Lysholm blev skilt, da hun var 29. Da havde hun ellers i 10 år været sammen med den mand, hun var sikker på, hun skulle blive gammel sammen med.

- Et helt traditionelt, monogamt forhold. Hus, katte og bil, fortæller Anja Lysholm. Og så var det alligevel ikke helt så monogamt. For allerede dengang havde Anja svært ved at holde nallerne fra en bekendt, og var med jævne mellemrum sin mand utro.

- Min mand havde den holdning, at hvis jeg var ham utro, så var det ud af vagten. Så derfor fortalte jeg ham ikke noget. Men jeg forstod aldrig hans holdning helt, for jeg var sikker på, at jeg kunne tilgive ham, hvis det var omvendt. Og jeg kunne jo mærke, at jeg ikke elskede ham mindre af at føle mig tiltrukket af en anden mand, forklarer hun.

Efter 10 års ægteskab blev Anja så stormende forelsket i en anden og oplevede for alvor, at hun kunne elske to mænd ligeværdigt. Men denne gang var det ikke bare en løs flirten. Det var alvor. Anja var tvunget til at vælge.

- Det var slet ikke en del af min begrebsverden dengang, at man kunne have to kærester. Så jeg valgte den nye, siger Anja, som hurtigt bragte emnet på bane med sin nye kæreste: Hvad gør vi to, den dag det sker igen?

- For når det kunne ske med ham, der var manden i mit liv, og som jeg stadig elskede, så måtte det kunne ske igen. Så allerede en uge inde i vores forhold blev vi enige om, at der ikke skulle være nogen hemmeligheder i vores liv, forklarer Anja Lysholm.

Efter 5-6 år blev Anja tiltrukket af en anden. Det tog hårdt på hendes kæreste, men han rummede at give hende pladsen til at se en mere. Til at være polyamorøs.

- Men jeg anede ikke, at det var noget, man kunne være, før jeg så en temalørdag på DR2. Det var en kæmpe lettelse – som om alle brikkerne faldt på plads, siger hun.

Fordomme har hun dog også mødt masser af. Ikke mindst efter hun i 2011 udgav bogen ’Hvem er du utro?’ og gav flere interview om at leve som polyamorøs.

- Især på nettet er der rigtig mange vrede kommentarer og folk, der synes, det er noget svineri. Det er lidt anderledes, når man mødes ansigt til ansigt, og folk kan se, at jeg ikke bare er en sexgal, forvirret kælling, der ikke har styr på mit liv. For mig handler polyamori slet ikke om sex. Jeg har aldrig haft et særlig stort sexbehov, så det er bestemt ikke det, der driver det. For mig handler det først og fremmest om kærlighed. Og sex er en del af den, siger Anja Lysholm, som åbent og ærligt fortæller nye bekendtskaber, hvem og hvad hun er.

For tiden er hun kun i et forhold til den tidligere nævnte familiefar, og hun indrømmer blankt, at den største ulempe ved polyamorøsitet er tiden.

- I de perioder, jeg har to kærester, er der ikke tid til ret meget andet. Og lige nu, hvor jeg har en kæreste, der har kone og to børn og et familieliv, som jeg foreløbig ikke er en del af, er det også en udfordring. Jeg er hamrende nyforelsket og har allermest lyst til at lukke mig inde i en lille hytte med ham i en måned, hvor jeg bare ser ham dybt i øjnene og lærer ham bedre at kende. Men det kan jo ikke lade sig gøre, når man er kæreste med en familiefar, siger Anja, som tidligere har praktiseret at have et forhold til et ægtepar, mens hun også havde en kæreste. Men det udviklede sig aldrig til et egentligt kærlighedsforhold.

Ingen følelsesmæssig rangorden

- Om der er nogen rangorden? Ikke for mit vedkommende. Det er ikke sådan, at der er en følelsesmæssig nummer et og nummer to. Der kan være en rangorden i forhold til tiden, men ikke følelsesmæssigt, understreger Anja Lysholm, som er sikker på, at hun vil være polyamorøs resten af sit liv.

- Jeg er sikker på, at hvis jeg pludselig møder én, der totalt slår benene væk under mig, men er 100 pct. monogam, så er det bare ærgerligt for mig. For jeg vil til enhver tid stå fast på, hvem jeg er. At være mig selv utro for at være en anden tro, det går bare ikke.