Kvinder SKAL svinge. Det er hele meningen med vores hormonbalance, siger en amerikansk psykiater, som også mener, at den moderne maskuline livsstil er med til at nedbryde kvinder. Her er syv sandheder om, hvorfor du med jævne mellemrum – og med god grund – er sur, træt og nærmest vanvittig.

Nej du burde lige præcis ikke have mere overskud, være mindre træt, dyrke obskur sex, have større overblik, være mindre nærtagende... og så videre. I sin nye bog "Moody Bitches: The Truth About the Drugs You're Taking, the Sleep You're Missing, the Sex You're Not Having, and What's Really Making You Crazy", skriver Julie Holland, der er psykiater i New York, et forfriskende kønspolitisk oplæg til, hvordan den moderne livsstil er medvirkende til at nedbryde kvinders krop og sind – og bogen ser hun selv som en guide til, hvordan vi som køn kommer tilbage på sporet igen.

Hollands overordnede pointe er, at hele tanken om, at der skulle være noget sygeligt ved kvinders svingninger, særlige følsomhed eller hormonelle humørsyge, som bør holdes nede eller væk med lykkepiller og hormoner, er syg. Tværtimod skal vi hylde vores kvindelighed, for vi er de fødte svingere, også på det seksuelle område.

LÆS OGSÅ: Spis dig fra overvægt og hudproblemer med anti-inflammatorisk kost

1. Kvinder skal være moody!
Det er simpelthen bare dig. Din natur. Dine følelser. Kvinders hjerner er sat helt anderledes sammen og styres på en anden måde end mænds, og derfor skal vi heller ikke prøve at matche deres stil. Ifølge psykiater og terapeut Julie Holland er kvinder indrettet sprogligt og følelsesmæssigt på at kunne mærke både vores egne og andres følelser langt bedre end det modsatte køn. Vi er med andre ord født ekstra følsomme, og vores hormonelle udvikling gennem livet gør dette feminine karaktertræk endnu mere tydeligt. Kunsten er at se dette som et plus i stedet for et minus, understreger Holland, så vi ikke ender med at dope vores natur og følelser med for eksempel mad og medicin. Den amerikanske bestsellerforfatter og psykiater ser den moderne kvinde som medicinalindustriens ufrivillige yndlingsoffer, fordi kvinder er blevet storforbrugere af lykkepiller og andre former for antidepressiv medicin for at undgå humørsvingninger. I USA tager hver fjerde kvinde daglig medicin mod angst og depression, og selvom det hjælper nogle, er det ifølge Holland overflødigt for størsteparten.

LÆS OGSÅ: "Vi har nogle lyster, der ikke kan tøjles af ægteskabet"

2. PMS fjerner filteret
Langt de fleste kvinder med præmenstruelle gener vil gøre hvad som helst for at slippe for besværet. Men hvad nu hvis det i virkeligheden er lige der, når du skal have din menstruation, og kolleger og familie er så irriterende, at du ser mest klart på hele måneden? Det kvindelige kønshormon østrogen er et tilknytningshormon, og om man vil "et lyserødt filter", der ligger som et behageligt skær over hverdagen for de fleste kvinder. Lige før menstruationen falder østrogenniveauet dog drastisk med det resultat, at det tonede filter bliver skiftet ud med klart glas, så man pludselig kan se, hvordan alting roder, høre at ungerne larmer og så videre.

»Det ikke en dårlig ting, for det er faktisk lige her, de fleste kvinder har mulighed for at få lavet om på nogle af de ting i deres tilværelse, der ikke fungerer«, mener Julie Holland.

Det er efter hendes mening vores redning, vi er bitchy og siger tingene uden omsvøb den ene gang hver måned. Ellers fik vi slet ingenting, som hun siger.

LÆS OGSÅ: Nyskilt og forelsket: Jeg glemte mine børns behov

3. Kvinder er søvnzombier
Eftersom søvnen styres hormonelt, er det ofte kvinder, der ligger vågne den halve nat, sover dårligt og er i reelt søvnunderskud. Mænd sover bedre. Og eftersom søvnmangel samtidig regulerer humøret, appetitten og energiniveauet, handler det for mange kvinder i første omgang om at få bedre styr på søvnen. Helst uden medicin. Hollands råd er enkelt: Den bedste sovepille er sex. Med og uden partner.

4. Motion er vigtigere for kvinder
»Kvinder har ry for at være mere stressede end mænd, men det er ikke noget, vi skal være flove over. Det er jo grundlæggende en naturlig reaktion på et unaturligt hektisk liv«, mener Julie Holland.

Efter hendes mening skyldes en del af kvinders stress, at vi ikke lever i overensstemmelse med vores natur, men føler os splittede mellem job og familie, prøver at passe ind i en "mandeverden" og samtidig forsømmer vores sensible fysik. Medmindre man har modet til at stå af musehjulet, gælder det ifølge Julie Holland om at mindske stressskader ved at sørge for at blive stress-nulstillet hver dag som kvinde. Motion er den vigtigste stressbekæmper i dagligdagen, og det behøver det ikke være speciel hård træning, du kaster dig over. Faktisk viser undersøgelser, at så lidt som en tyve minutters gåtur eller løb, hvis du har overskuddet, er nok til at sænke både noradrenalin- og kortisolniveauet i kroppen.

Bonus: Din hukommelse skærpes, du får overblik og din evne til at løse problemer bliver bedre. Tre vigtige forudsætninger for ikke at stresse ...

5. Kvinder lider af inflammation
Dit liv er en farlig cocktail af kronisk stress, for lidt eller for meget motion, usund mad, alkohol og cigaretter kombineret med et følsomt hormonapparat. Mange kvinder i den moderne verden går rundt med en såkaldt slumrende "inflammation" i kroppen, som kan vise sig ved en række uheldige symptomer. For eksempel søvnproblemer, smerter i led, dårlig hud, social isolation, træthed, hovedpine og overvægt er nogle af tegnene på inflammation i kroppen (og hjernen). Inflammation er desuden skyld i næsten alle de livsstilssygdomme, vi kender til, og som rammer kvinder i høj grad. Hos personer med depressioner ser man typisk høje niveauer af cytokiner, som er markører for et højt inflammationsniveau i kroppen. Den gode nyhed: Du kan sænke dit inflammationsniveau på tre-seks uger.

6. Få din D-vitamin
D-vitaminet er vigtigere for kvinder, fordi det netop spiller ind på humøret. D-vitaminunderskud øger risikoen for depressioner, kronisk træthedssyndrom og andre hverdagssygdomme, som ikke rigtig er anerkendt lægeligt (måske fordi de rammer kvinder?), men som ikke desto mindre sænker livskvaliteten betydeligt. Bare ganske lidt sol og lys, der rammer nethinden, har stor indvirkning på mange af de "naturlige rytmer", som er en vigtig del af det at være kvinde. Måske er du ikke så glad for at være i dine hormoners "vold", men det er vigtigt at tage de naturvidenskabelige briller på. Husk, det er trods alt kvinder, der føder børn, og det er også vores cyklus, der minder mest om de ændringer, vi ser i naturen. Et godt eksempel på, at kvinder og natur har meget til fælles er, blandt andet at det typisk er kvinders kroppe, der reagerer, når vi presses til at leve mod vores natur. Indendørs, i stressede omgivelser, omgivet af kemi og med alt for lidt nærhed.

7. Kvinder skal have sex
3 procent af alle pattedyr er monogame, dvs. 97 procent er ikke. Vi lader den lige stå lidt. Forskning viser nemlig, at vi ikke er nær så monogame, som vi bilder os ind – og jo mere vi vikler os ind i hinanden i parforholdet, jo kedeligere og jo mindre sex har vi. Mange skilsmisser kunne ifølge Julie Holland undgås, hvis især kvinder tog ansvar for at få al den sex, vi i virkeligheden har brug for, men som vi tror, vi ikke gider, fordi det er kedeligt. Du skal gide, mener hun.

»Sex udløser oxytocin og en række andre hormoner, som gør lykkepiller og hormonbehandling overflødig. Så bare gør det, selv om du ikke har lyst. Det får du«.

Jo mere sex, vi har, jo mere lyst får vi. Til gengæld kan det godt være, at du skal revurdere din indstilling til (u)troskab, for man kan blive nødt til at have sidespring for at holde sin sexlyst i gang. Derfor kan du jo godt være loyal og kærlig i dit ægteskab, mener Holland. En lille smule usikkerhed, frygten for at miste og jalousi er desværre stærkere end Viagra i et mangeårigt parforhold. I dyreverden (og nu er vi langt mere sofistikerede...) skal hannerne skiftes ud hvert tredje år, ellers bliver der ikke født dyrebørn.

PS: De fleste skilsmisser sker efter cirka fire år, og antropologerne tilskriver det hormoner, især vasopressin, som er det hormon, der i naturen får hannen til at blive hos hunnen. I hunnen er det i stedet tilknytningshormonet oxytocin, der spiller ind. De to hormoner skal holdes ved lige. Med sex blandt andet...

LÆS OGSÅ: Wauw, drikker jeg så meget?

LÆS OGSÅ: 6 uventede fordele ved at sove nøgen

LÆS OGSÅ: Gør sundhedshysteriet dig i virkeligheden overvægtig?

Artiklen er oprindelig publiceret på alt.dk