Du skal ikke ønske dig, at din kæreste er mere som dig selv.

I begyndelsen føles det helt fantastisk at være nyforelskede: Sommerfugle flakser i maven, kroppen har en umættelig appetit på sex, og bare tanken om HAM få dig til at smile fjoget....

Ja, kærlighed er bare det bedste. Men selvom alt emmer af idyl, sniger tvivlen sig måske alligevel ind på dig efter noget tid: Er vi for forskellige? Og hvorfor kan han ikke bare være mere ligesom mig?

De fleste kan vist skrive under på, at vores egen måde at gøre tingene på som regel er den bedste. Det kender vi sådan set helt personligt. Men kedeligt ville det måske også være at date sin mandlige pendant, og forskelligheder er langt fra altid en ulempe. Nogle kan faktisk være med til at styrke jer som mennesker og som par, hvis man spørger parforholdsterapeuter. Og det har vi gjort.

LÆS OGSÅ: 8 tegn på, at han er manden du skal have børn med


Her er 7 forskelligheder, du skal være glad for:1) Din kæreste er ekstrovert. Du er introvert. Eller omvendt.

Din kæreste vil kunne få dig lidt ud af "hulen", og du vil kunne lære din kæreste at slappe lidt mere af. Modsætninger af social karakter kan være gode til at supplere hinanden, ifølge parterapeut Jan Bjerre, men der er også landminer, man skal undgå:

»Nogle søger ubevidst efter modsætningen til deres egen grundlæggende sårbarhed – som f.eks. at være introvert. Her vil din kærestes personlighed – hvis han altså er din "modsætning" - kunne hele din sårbarhed. Men ofte finder vi i stedet sammen med en, der har den samme sårbarhed som os selv. Og det hjælper ingen af parterne,« siger Jan Bjerre.

Så hvis du anerkender, at kun du selv kan reparere din sårbarhed, og at din partner kun kan være din støtte, så er grundlaget for et sundt parforhold lagt.

2) Du elsker at gå på museum. Han synes, det er kedeligt. Eller omvendt.

»Fornemmer du en portion modvilje, når du viser din kæreste det ene smukke Hammershøi-billede efter det andet på Statens Museum for Kunst? Flyder du samtidig over af lyst til at formidle din store viden om kunst, mens du kan se blikket blive mere og mere fjernt hos din kæreste, ja så kan det godt gå hen og give problemer,« mener Jan Bjerre.

»Den part, der elsker f.eks. kunst, har oftest også et stort behov for at dele interessen med den anden. Hvis den anden part kun interesserer sig minimalt for emnet og ikke synes, at det er interessant at tale om, så kan der være et reelt - men ikke nødvendigvis et uløseligt - problem.«

En løsning kan være, at du finder andre, som tilfredsstiller dit behov for at diskutere det modernistiske gennembrud, Reformationens betydning eller partikelfysik, hvis det er din ting. Omvendt bliver de fleste emner jo spændende, hvis man dykker ned i dem. Frivilligt eller ufrivilligt.

»Og så er forskellige interesser jo en kærkommen lejlighed til at tænke over, hvad du og din kæreste rent faktisk hartil fælles og til at sætte ekstra fokus på at få det til at blomstre,« påpeger Jan Bjerre.

3) Han er ekstremt økonomisk bevidst. Du er impuls-shopper. Eller omvendt.

Synes han, at du klatter pengene væk på takeaway-kaffe og endnu et par sko? Men synes du til gengæld, at han er en lyseslukker, der overvejer hver en krone, han bruger?

Ud over at du kan lære at passe bedre på pengene, og din kæreste kan lære at "leve" lidt mere, så kan man ifølge Jan Bjerre sagtens bruge sine forskelligheder, også på det økonomiske område, til at komme tættere på hinanden. For hvad skyldes din kærestes lidt for nære forhold til sit kreditkort, og hvad skyldes din generøsitet? Bunder den for eksempel i, at du shopper med følelserne?

LÆS OGSÅ: »Filmen knækker, når hun dukker op i kondisko til en date«

»Når begge parter er bevidste om deres skrøbelighed, kan de se på hinanden med nye øjne og med langt større forståelse og intimitet. Herved vokser trygheden i parforholdet, og det bliver mindre sårbart at give udtryk for sine indre følelser,« siger han.

4) Han er vokset op i et kollektiv. Du er vokset op i et konservativt akademikerhjem.
Eller omvendt.


Føler du dig ofte lidt "stiv i det" og "fin på den", når du færdes i din kærestes familie?

»Der kan være nogle værdier, som f.eks. "vi er akademikere" eller "vi kalder en spade for en spade", som støder sammen, når man mødes i hinandens familier. Her kan den ene eller begge parter føle sig afvist af den andens familie, og efterlade den anden i et loyalitetsdilemma. Det kan være svære problemer for parret at løse, da det jo involverer de øvrige familiemedlemmer,« siger Jan Bjerre.

Hvis I kan lære at acceptere hinandens forskellige baggrunde, har I en enestående mulighed for at lære rigtig meget om jer selv og hinanden via jeres forskellige "verdener".

5) Du er super punktlig. Han kommer dalrende, når I har en aftale. Eller omvendt.

Også denne forskellighed kan være en god kilde til at blive mere overbærende i sit parforhold, mener gestaltterapeut og institutleder på Nordisk Gestalt Institut, Winnie Haarløv.

»Det kan være en god øvelse at tænke over, om det virkelig gør så meget, hvis han kommer dalrende,« siger hun.

Ofte bliver det af princip, at vi vil have, at vores partner er præcis som os. Men hvis han vitterligt sagde og gjorde som os, ville vi løbe skrigende bort. Så hans løssluppenhed kan lære dig, at det måske ikke er det vigtigste i verden at være punktlig, og at din accept af ham vil give dig masser af kærlighed den anden vej. Helt i orden handel.

6) Han er et rodehoved. Du tangerer rengøringsvanvid. Eller omvendt.
Som bekendt er det nærmest umuligt at lave om på en mand (og på en kvinde). Og det er nok meget godt at indse, at det højst sandsynligt også gælder DIN kæreste.

- I bund og grund tror jeg ikke, man kan ændre ved grundlæggende ting i én selv. F.eks. kan man ikke lave om på, hvis man har det bedst med orden. Men man kan udfordre sig selv til at kunne leve med, at kæresten smider sine sokker på gulvet, når han overnatter, siger Winnie Haarløv.

Og hvis du kan klare udfordringen, er du blevet et lidt større menneske (forhåbentlig ikke fysisk), og du har øget sandsynligheden for, at I bliver sammen som par.

7) Han er den snaksalige type om morgenen. Du er den morgensure. Eller omvendt.

Snakker han non stop om morgenen, inden du har fået den første snert af kaffe? Og vil du egentlig bare helst være alene?

»Det er en god ting at træne sig selv i at være mere rummelig. Og det er noget, man kan få ud af at være sammen med en person, der er anderledes end en selv,« siger Winnie Haarløv.

Og så er det selvfølgelig ikke forbudt at indvie din kæreste i, at du foretrækker at være stille om morgenen og ikke diskutere verdenssituationen så snart, I slår øjnene op. Gør det klart for ham, at det ikke har noget med ham at gøre, men med dig. På den måde kan jeres forskellighed blive en anledning til at styrke jeres intimitet og forståelse for hinanden ifølge Winnie Haarløv.

LÆS OGSÅ: Fik 12 i specialet og er stadig arbejdsløs: Jeg har aldrig følt mig så umyndiggjort, ligegyldig og lille

LÆS OGSÅ: Er trendsetterne dem, der ikke følger moden slavisk?

LÆS OGSÅ: Danske modeller om Instagram: Der er nogle freaks indimellem, der er besatte af modeller

Denne artikel er oprindeligt bragt hos Eurowoman.