Sex og samliv: 60-årige Torben Holst fik styringen tilbage ved hjælp af tango. Dansen er så intens, at den vækker alle følelser til live, siger en tangolærer. Men intensiteten kan også være en kim til brud

Den 60-årige københavner Torben Holst lærte at føre sin kone op til dans og få hendes tillid tilbage gennem tango.

»Det var med til at redde vores ægteskab,« siger han, da BT fanger ham over telefonen.

Egentlig gik han til mandeterapi hos Thomas Friis, en kendt terapeut. Han havde en personlig krise i sit liv. De sad 12-15 mænd i en gruppe, hvor der blev »gået til stålet«.

Thomas Friis anbefalede tango.

»Jeg gad ikke danse. Det var kun noget, jeg engang havde gjort for at score. Men der var noget med tango, fordi man skulle føre an. Det var dét, jeg manglede i mit privatliv. Jeg kunne slet ikke tage styringen, og jeg udfyldte ikke min rolle som mand,« siger Torben Holst, der undersøgte udbuddet og fandt et hold af begyndere. Vicki Holst var på, for hun har altid gerne villet danse.

Og måske det kunne hjælpe dem på vej? Han og Vicki Holst lå i ægteskabelig krise. Den naturlig tillid, der er par imellem, var blevet afløst af temperament og trumfen igennem.

»Du kan ikke føre en kvinde, hvis der ikke er tillid. Det misforstår mange og tror, de skal trumfe sig selv igennem. Men det kan du bare ikke. Hun bliver først blød, når hun stoler på dig,« siger Torben Holst og tilføjer:

»Derfor må du rydde op i din egen butik først.«

Selvom Torben og Vicki Holst kæmper med at lære dansen, har den været med til at vække følelserne tilbage i livet.

Tre til tango

Der skal to til tango, men i virkeligheden er det nok tre. For man kommer altså ikke langt uden en lærer. Martin Nymann Pedersen har været ejer af M2tango Studio på Nørrebro siden 2008, hvor han blandt andet hjælper Torben og Vicki Holst på vej.

De fleste dansepar er 45 år og ældre. Men han fører altså ikke bare kærestepar tættere sammen, også de enlige, der dukker op, siger tangolæreren, da han byder BT velkommen i sin herskabelige dansesal med broderede møbler, tyrkiske tæpper og minibar.

Martin Nymann Pedersen byder på kaffe.

»Tango intensiverer følelser, som allerede er iboende i parret. Jeg har tre eller fire ægtepar på samvittigheden, som har fundet sammen med min hjælp,« griner den mørkhårede tangolærer kærligt i sin gråmønstrede habitjakke og hvide skjorte med store flapper, der udstråler sydamerikansk klasse. Ikke for ingenting bliver han kaldt El Diego.

’Det kræver et stærkt parforhold’

Han underviser i den argentinske tango, som er særlig sensuel med masser af berøring. Arm til arm. Arm om ryg. Kind til kind. Motionen og den tætte berøring med et andet menneske, udløser endorfiner i kroppen, som skaber lykkefølelse.

»Når man danser tango, får man let fornemmelsen af at være forelsket. I tango er det en tilladt følelse, hvor man skal være i nuet, og det betyder ikke, at man skal i seng med hinanden bagefter.«

Det siger han med henblik på, at man ikke bare danser med sin egen kæreste og partner på et aftenhold. Så man skal være forberedt på at give slip og acceptere følelser, der strømmer gennem kroppen.

»Der er nogle, som møder op alene, selvom de har en partner derhjemme. Det kræver et ret stærkt parforhold. Jeg har oplevet, at nogle er nødt til at give op, fordi deres kærester bliver jaloux,« siger han.

Kønsroller som i gamle dage

Når Torben og Vicki Holst har fundet hinanden igen, kan det skyldes, at de er kommet i kontakt med deres indre køn. I vores moderne samfund er manden ofte den bløde og kvinden vant til at tage førertrøjen på i parforholdet, mener tangolæreren. Men i en tango træder parrene ind i traditionelle kønsroller. Her skal han lære at tage styringen og initiativet, og hun skal lære at give sig hen og lade sig føre. Og det kan skabe en forløsning.

»Jeg tror, der er en indre trang til at være i forbindelse med de klassiske værdier. Det vækker noget i manden, når han fører. Og i kvinden, når hun tager de høje hæle på og er den modtagende,« siger Martin Nymann Pedersen.

Men det kan være en stor udfordring for både manden og kvinden, der skal lære at give slip og slappe af, fortælleren læreren. Og det kan kun ske, hvis man opbygger en tillid til hinanden og til sig selv.

»Det handler om kommunikation. Hvis manden ikke lærer at føre og ikke er klar over, hvad han vil, så stritter hun imod, og de mister kontakten. Og det kan i sidste ende føre til et brud i ægteskabet, fordi de negative følelser bliver forstærket,« siger Martin Nymann Pedersen.

Heldigvis har langt de fleste glæde af det. Siden ’Vild med dans’ har tangoen nydt godt af den populære trend.

Der begynder 10 par på hans kursus hver anden måned. Senere på denne onsdag skal dansesalen på Kapelvej 46C atter indtages af tangoglade dansere. Og der er flere i vente. M2tango Studio opretter et nyt hold i begyndelsen af maj.

Du kan læse mere på på www.m2tango.dk.