Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

København vrimler med burgerrestauranter, og konkurrencen om kundernes gunst er benhård.

Burgerkæden Eden Jaxx må dog siges at adskille sig fra resten af feltet.

Burgerne er hundrede procent plantebaseret og storhitter blandt storbyens veganere, heriblandt Politikens caféanmelder, som i sin tid kvitterede med fem ud af seks hjerter til Eden Jaxx.

Men bag de flotte anmeldelser gemmer sig en horribel smileyhistorik.

Særligt Eden Jaxx på Nørrebro er kommet umådeligt skidt fra start.

Fødevarestyrelsen har siden december gennemført fire kontrolbesøg på burgerrestauranten, og samtlige gange har den fået anmærkninger for overtrædelser af fødevarelovgivningen.

Det betyder, at Fødevarestyrelsen nu kategoriserer den veganske burgerrestaurant som et såkaldt ‘broddent kar’, eller det som styrelsen også kalder ‘virksomheder med dårlig regelefterlevelse’.

»Vi har at gøre med en virksomhed, hvor det er heldigt, at vi har mulighed for at give dem noget mere opmærksomhed og vejledning,« siger Martin Birch Hansen, der er sektionsleder i FødevareKøbenhavn under Fødevarestyrelsen.

Særligt de seneste to kontrolbesøg i februar og marts har udløst dybe panderynker og resulteret i sure smileys og bødeforlæg.

Blandt andet fordi Eden Jaxx gentagne gange har sjusket med egenkontrollen og ignoreret tidligere indskærpelser for samme forhold.

»Denne her sag er et godt eksempel på, hvorfor egenkontrol er et vigtigt parameter,« siger Martin Birch Hansen og fortsætter:

»Virksomheden har haft en procedure, som potentielt set kan være farlig på grund af en utilstrækkelig nedkøling af varmebehandlede fødevarer. Det medfører en risiko for opformering at sygdomsfremkaldende bakterier,« lyder det.

Godt nok konstaterede Fødevarestyrelsen på deres seneste kontrolbesøg, 11. marts, at Eden Jaxx har rettet op på det tidligere bødeforhold vedrørende egenkontrollen. Men til gengæld brød burgerrestauranten et andet lovkrav.

Den havde ikke hængt kontrolrapporten med den tidligere sure smiley op ved indgangen. I stedet hang der en ældre kontrolrapport fra januar måned med en mellemfornøjet smiley på, hvilket altså udløste endnu en sur smiley, oplyser Martin Birch Hansen.

Hvorfor Edens Jaxx på Nørrebro gentagne gange er havnet i problemer, mener ejer Billy Windsor at have en god forklaring på.

»Vi overtog et dårligt køkken fra en anden restaurant, der før lå der. Den første sure smiley skyldes, at en af vores kokke overså, at han skulle udfylde et punkt i eSmiley-systemet,« siger han med henvisning til det digitale program til egenkontrol.

Eden Jaxx åbnede i efteråret 2020 deres første burgerrestaurant her på Rosenvængets Allé på Østerbro. Foto: Google Street View
Eden Jaxx åbnede i efteråret 2020 deres første burgerrestaurant her på Rosenvængets Allé på Østerbro. Foto: Google Street View
Vis mere

Billy Windsor forklarer videre, at ophængningen af den forkerte kontrolrapport, skyldes en misforståelse mellem ham selv og Fødevarestyrelsens tilsynsførende.

Det ændrer dog ikke på Fødevarestyrelsens konklusion.

»Det er måske lidt meget at tale det ned. Man kan som forbruger vælge at se det som en forklaring. Men det er ikke en undskyldning, der gør, at de ikke får en sanktion,« siger Martin Birch Hansen.

»Men når det er sagt, så har vi en oplevelse af, at de har et ønske om at komme fremad,« tilføjer han.

Dette bekræftes også af Billy Windsor.

»Vi er fuldt ud forpligtet til den højeste renlighed, hygiejne og overholdelse af reglerne i alle vores restauranter. Derfor har vi netop også fået installeret et spritnyt moderne køkken i vores restaurant på Nørrebro,« siger han.

Eden Jaxx åbnede i efteråret 2020 deres første burgerrestaurant på Rosenvængets Allé på Østerbro, og sidste år åbnede kæden så yderligere to burgerrestauranter på henholdsvis Købmagergade i Indre By og på Fælledvej på Nørrebro.

Andre læser også