AI vil på verdensplan påvirke op mod 40 procent af alle job, advarer nu Den Internationale Valutafond (IMS).

I lande med mere udviklede økonomier er tallet nærmere 60 procent – her vil man dog også være bedre gearet til at drage fordel af teknologiens muligheder, oplyser fonden i en rapport søndag.

Udviklingslande vil derimod være dårlige rustet til at udnytte AI, hvorfor teknologien kan forstærke den globale ulighed, bemærker IMS.

Generelt er det mennesker i mange forskellige stillinger, der risikerer at blive erstattet, fremhæver fonden – ikke kun lavtuddannede.

»Job, der kræver nuanceret dømmekraft, kreativ problemløsning eller kompleks datafortolkning,« lyder det i rapporten, »kan nu blive suppleret eller endda erstattet af avancerede AI-algoritmer«.

»Det skifte udfordrer forestillingen om, at teknologiske fremskridt primært truer job, der kræver færre kvalifikationer.«

Kunstig intelligens, som AI også bliver kaldt, har været et af de helt store samtaleemne gennem de seneste år, hvor flere har spået, at teknologien vil koste arbejdspladser.

Særligt chatrobotten ChatGPT har fået emnet på dagsordenen, da dens fremkomst i 2022 demonstrerede AI-teknologiens muligheder for hurtigt at løse en lang række opgaver.

I Danmark er kunstig intelligens blandt andet blevet brugt til at producere nyhedsartikler, og Region Hovedstaden oplyste i 2023, at man nu bruger AI til at hjælpe med at få øje på brystkræft.