En ny undersøgelse viser, at unge danskere har for vane at tage deres mobiltelefon med på toilettet. Og det kan være skadeligt for vores sundhed.

Generelt tager danskerne i for høj grad smartphonen med på toilettet. Men det er især de unge, der har svært ved at lægge smartphonen fra sig, når blæren er ved at springe.

Faktisk tager fire ud af fem af de 18-34-årige deres telefon med på det lille hus mindst én gang om ugen.

Det viser en ny undersøgelse, YouGov har foretaget for hygiejnevirksomheden Initial.

Hver dag har over halvdelen af de unge generelt svært ved at lægge telefonen fra sig. 57 procent af de adspurgte unge tager nemlig telefonen med på toilettet hver eneste dag.

Ifølge undersøgelsen tager kun ni procent – eller færre end hver 11. af de unge – aldrig deres telefon med på toilettet.

De ældre er dog bedre til at efterlade deres smartphone.

Her tager 43 procent af danskerne over 55 år aldrig telefonen med på toilettet, hvor kun hver femte tager den med på daglig basis.

Maria Brix Balle, der er biolog i Initial, er forundret over tendensen hos de unge, som åbenlyst strider mod almindelig sund fornuft. Ud over, at det er uhygiejnisk, er beskidte telefoner en udfordring for sundheden.

»Mobilen er et 'blind spot' for de fleste danskere og særligt for de unge. Hver gang vi eller andre rører vores telefon, tilfører vi bakterier, som kan gøre os selv og eventuelt andre syge. Telefonen er blevet vores ekstra hånd, som skal rengøres ligesom vores hænder. Det bedste, man kan gøre for at holde telefonen ren, er at have en fornuftig håndhygiejne – og lade den blive væk fra toilettet,« siger Maria Brix Balle.

Sidste år undersøgte Initial 50 mobiltelefoner med en særlig hygiejnetest, der måler antallet af mikroorganismer på en overflade.

De undersøgte telefoner var i gennemsnit 6,5 gange mere beskidte end et gennemsnitligt toiletbræt.