Ejer du en bil, og har du de seneste måneder holdt øje med benzinpriserne, så har du muligvis bemærket et mønster.

For priserne på benzin har den seneste tid ligget på et usædvanlig stabilt leje med lokale priser, der stort set er ens fra tankstation til tankstation.

»Mange har undret sig over, at priserne på benzin lokalt er mere eller mindre ens, og det kan jeg faktisk godt forstå,« siger Ilyas Dogru, der er chefkonsulent og forbrugerøkonom i FDM.

»Vi har i Danmark været vant til, at priserne har ændret sig ret ofte. Tidligere kunne man næsten være sikker på, at priserne ændrede sig hver morgen klokken 10, og så kunne man handle ud fra det,« siger han videre.

Men i kølvandet på Cirkel Ks indtog på det danske marked har den strategi for de danske tankstationer altså ændret sig.

»De har sagt, at de ikke ønsker en daglig priskrig, men i stedet en fast lav pris i forhold til listeprisen. Det betyder, at vi har fået mere statiske priser, og det har faktisk aldrig været så stille, som det er lige nu,« siger han videre.

Ifølge Ilyas Dogru er der to ting, der særlig kan påvirke priserne på benzin. Det ene er, hvad der sker ude i verden, mens det andet er den lokale konkurrence – og særlig sidstnævnte lader altså til at være ikkeeksisterende for tiden.

»Lige nu er verden så småt ved at åbne igen, og det betyder, at priserne igen er nogenlunde stabiliseret, men åbenbart også, at priserne er ens ned på lokalt niveau.«

Han vil imidlertid ikke spå om, hvad der er baggrunden for den relativt lille forskel på benzinpriserne fra den ene tankstation til den anden tankstation.

I Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er det også noget, man har bemærket, og i en mail til B.T. oplyser kontorchef Jens Gormsen:

»Vi er opmærksomme på konkurrencesituationen på markedet, som vi holder øje med. Situationen er ikke ensbetydende med, at der er foregået noget ulovligt. Der kan være andre forklaringer.«

JydskeVestkysten, som i første omgang skrev om de stabile benzinpriser, har været i kontakt med kommunikationschef i energiselskabet OK Rasmus Boserup, der afviser, at prisniveauet på benzin bliver aftalt internt mellem de danske distributører.

Han understreger, at priserne afhænger af blandt andet verdensmarkedsprisen på olie, men at der lokalt kan være konkurrence, som får en betydning for priserne – hvorfor der også kan være steder, hvor priserne minder om hinanden.

Ikke udsigt til højere priser

I øjeblikket ligger benzinpriserne ifølge Drivkraft Danmark på sit højeste niveau siden maj 2019. Her var forbrugerprisen 13,42 kroner. Siden dalede prisen, og særlig sidste forår, hvor store dele af landet var lukket ned, faldt prisen markant.

I maj i år var forbrugerprisen imidlertid steget til 12,69 kroner, og det er nok i det leje, vi kommer til at se prisen det kommende stykke tid, vurderer Ilyas Dogru.

»Alt efter hvordan verdenssituationen udvikler sig, forventer vi, at det niveau, der er nu, vil være stabilt. Lokalt kan der være konkurrence, men det kommer an på lokale forhold,« siger han.

Er du på udkig efter billige benzinpriser, så anbefaler FDM, at man holder sig til ubemandede tankstationer og i øvrigt holder sig fra tankstationerne langs motorvejene.