Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Royal, golden, cool, fresh og ultralight.

Det er bare nogle af de ord, som tobaksproducenter bruger, når de skal navngive og markedsføre deres produkter.

Men disse ord er blandt dem, der er ulovlige. For i Danmark og EU må man ikke navngive og mærke tobaksprodukter med ord, der kan give indtryk af positive sundhedseffekter.

Men alligevel forsøger nogle tobaksproducenter at gøre netop det. Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det seneste år har styrelsen nemlig kontrolleret 1.770 navne på tobaksprodukter, og det har ført til 255 markedsføringsforbud.

»Det er ikke fair at markedsføre sundhedsskadelige produkter med tillokkende navne. Særligt ikke når det gælder vores unge. For rygning er den største enkeltstående årsag til sygdom og død i Danmark,« fortæller erhvervsminister Simon Kollerup i pressemeddelelse.

Han slår samtidig fast, at man i regeringen har det mål, at færre unge skal begynde at ryge.

I kampen mod de ulovlige navne har Sikkerhedsstyrelsen udviklet et digitalt værktøj, der på daglig basis overvåger og scanner indberetninger om nye tobaksprodukter.

Når værktøjet finder produkter til salg med ord og navne, der henviser en smag, duft eller anden positiv egenskab, får Sikkerhedsstyrelsen besked.

Men ifølge direktør for Brancheforeningen Tobaksproducenterne, Tine Marie Andersen, kan retningslinjerne være svære at navigere i. Det er blandt andet nogle af foreningens medlemmer, som Sikkerhedsstyrelsen har slået ned på.

»Selvfølgelig retter vi os efter de retningslinjer, som der er. Men vi har også den udfordring, at de bliver hyppigt ændret. Det kan gøre det lidt svært at navigere i,« fortæller hun til B.T.

»Helt konkret har vi oplevet, at man godt må kalde et produkt for rød, men ikke orange. Det er bare et eksempel på, at det kan være udfordrende for en producent at forstå myndighedernes retningslinjer, og dertil er vurderingen bag ofte også subjektiv. Men når der opstår sådan en situation, så sørger vi selvfølgelig for at rette os efter det,« slår hun fast.

Andre læser også