Giftefogeder har travlt med at vie udenlandske par inden nye regler. Bagmænd skal stoppes, siger minister.

Telefonerne kimer på kommunekontoret, og de private bryllupsbureauer har travlt med at bestille blomster, booke tid hos frisøren og reservere overnatning.

Fra nytår ændres reglerne for udenlandske par, der vil giftes i Danmark, og det mærkes i kommuner med mange udenlandske vielser.

Ærø, Tønder og Langeland Kommuner har i løbet af efteråret fået så mange henvendelser, at det har været nødvendigt at afvise ansøgere.

Giftefoged på Langeland Mette Munk Schmidt oplyser til Ritzau, at cirka 1000 par i år er blevet gift på rådhuset. Det er 100 flere end sidste år.

- Der er par, som vi må sige nej til, fordi jeg er presset på tid, siger hun.

I Tønder Kommune blev der lukket for nye par 1. oktober, og på Ærø er der heller ikke længere ledig plads i kalenderen.

Øen sætter rekord med omkring 5000 vielser i år, og en del af stigningen skyldes ifølge borgmester Ole Wej Petersen (S), at mange har villet nå det, inden de nye regler træder i kraft.

- Vi kan simpelthen ikke klare flere i år, siger han.

Bag lovændringen står børne- og socialminister Mai Mercado (K), som sammen med et bredt flertal vil forhindre kriminelle netværk i at misbruge de danske ægteskabsregler som adgang til EU.

Mens det i dag er kommunerne, der kontrollerer papirerne, så overgår opgaven til en central enhed under Statsforvaltningen i Odense.

Samtidig stiger det gebyr, parrene betaler, fra 870 kroner til omtrent det dobbelte. Penge, som skal tilfalde staten og ikke som hidtil kommunerne.

Det giver et hul i Tønders kommunekasse på årligt 1,3 millioner kroner, siger borgmester Henrik Frandsen (V)

- Men mest bekymret er jeg for, hvad det kommer til at betyde for vores erhvervsliv. Vi har slået os op på at være en bryllupsby, og det vil vi fortsætte med, men vi er forberedt på, at her vil komme færre brudepar, siger han.

Antallet af udenlandske vielser er steget kraftigt de seneste år.

Hvor ofte, ægteskabet er proforma, vides ikke. Men Børne- og Socialministeriet vurderer, at det drejer sig om hver tiende.

Og derfor er det afgørende med central kontrol.

- De kriminelle mellemmænd bliver dygtigere og dygtigere til at snyde med dokumenterne. Enheden bliver højt specialiseret i at afsløre dem, siger ministeren.

Hun mener ikke, at færre lovlydige vil gifte sig i Danmark, blot fordi gebyret stiger, og ansøgningen skal sendes til en anden mailadresse.

- Hvis man synes, at Danmark er et fantastisk land at blive gift i, så er det ikke afgørende, at gebyret bliver større. Tænk på, hvad et bryllup i forvejen koster.

/ritzau/