Lyt til artiklen

Det kan øge væksten af legionella, hvis man tager for kolde bade. Bakterien kan give svær lungebetændelse.

Mange danskere forsøger i denne tid at minimere deres energiforbrug for at imødegå de tårnhøje priser.

Spørger man Statens Serum Institut (SSI), skal man dog passe på med at spare for meget på det varme vand.

Skruer man for langt ned for temperaturen, eller bruger man for lidt varmt vand, kan det nemlig give en øget risiko for vækst af legionella.

Ifølge Søren Anker Uldum, der er er fagchef for bakterier, parasitter og svampe ved SSI, er der tale om en alvorlig sygdom.

- Legionella er en bakterie, der kan give lungebetændelse. Det er som regel en ret svær lungebetændelse, og vi har en forholdsvis høj dødelighed, siger han.

Han fortæller samtidig, at det specielt er ældre, eller personer, der på den ene eller anden måde er svækkede, som er i størst risiko for at få sygdommen.

Sygdommen forårsager op mod 300 indlæggelser om året.

Grunden til, at SSI advarer mod at tage for kolde bade, skyldes, at legionella ikke vokser ved temperaturer under 20 grader. Ved temperaturer over 50 grader begynder den tilmed at dø.

Det er derfor det lunkne vand, som giver de bedste betingelser for bakterien.

- Hvis man tager bad i vand, der er blandet med varmt og koldt - til cirka 36-37 grader, som er normal badevandstemperatur - så slår det slet ikke legionella ihjel.

- Tværtimod, så er det en temperatur, som lige præcis ligger inden for dens vækstoptimum, siger Søren Anker Uldum.

De færreste vil nok bryde sig om at bade i vand over 50 grader. Derfor lyder rådet fra SSI, at man skal skylle sin bruser godt igennem med varmt vand.

- Vi råder til, at man i hvert fald en gang imellem får skruet helt op for det varme vand på termostatventilen og får skyllet det igennem, indtil vandet bliver så varmt, som det nu kan blive, siger Søren Anker Uldum.

Det skal man gøre, inden man tager et brusebad. Hvor ofte man skal gøre det, kommer ifølge Søren Anker Uldum an på, hvor tit man bruger bruseren.

Han råder dog til, at man gør det i hvert fald en gang om ugen.

/ritzau/