Lyt til artiklen

Nagham Abdul Al gik i panik, da telefonen ringede på hendes arbejde fredag i sidste uge. I røret var en pædagog fra hendes tre-årige søns børnehave, Solstrålen i Hatting ved Horsens.

Elias og en anden dreng var løbet fra børnehaven, og pædagogerne havde stadig ikke fundet dem.

Det skriver TV2 Østjylland.

Straks satte Nagham Abdul Al sig i sin bil og kørte fra sin arbejdsplads mod hjemmet.

- Jeg ryster over hele kroppen, siger hun om køreturen fra Aarhus til Hatting til mediet.

Det viser sig, at hendes mand allerede er løbet fra familiens hjem - cirka 500 meter fra børnehaven.

I farten har han glemt sin telefon, og hun kan derfor ikke komme i kontakt med ham på vejen hjem.

Han er ikke blevet ringet op af børnehaven, men en håndværker har set drengen i familiens have, og da faren hører det, ved han, at noget ikke er, som det skal være.

Inden Nagham Abdul Al når frem til Hatting, er børnene blevet fundet, men vi spoler lige tiden cirka en time tilbage.

Elias og tre andre børn formår at komme ud af børnehavens låge, en pædagog opdager og stopper dem. Men Elias og en anden dreng løber væk. Pædagogen kan kun følge efter dem et kort stykke, da hun har de to andre børn med.

Og så starter børnenes tur rundt i området. De krydser blandt andet en stor vej, og de når forbi familiens have, der ligger cirka 500 meter fra børnehaven, hvor en håndværker ser dem omkring klokken 13.30.

Han tror, Elias er med sin mor, og derfor siger han bare hej til drengene.

De to drenge fortsætter deres tur videre i området, inden de bliver fundet af børnehaven. Ifølge Nagham Abdul Al har drengene været op til to kilometer væk fra børnehaven i løbet af en time.

- Der er meget trafik, der er tog, der er landbrug med traktorer. Det er megafarligt at færdes herude. Det er imponerende, at de ikke er kommet til skade, siger hun.

Moren sidder tilbage med en lang række spørgsmål til børnehavens håndtering af sagen.

Nagham Abdul Al pointerer, at hendes kritik ikke er rettet mod pædagogerne.

- De ringer først til mig og min mand kl. 13.52. Der har de været væk længe. Hvis de havde ringet til min mand noget før, ville han kunne have hjulpet med at finde drengene med det samme, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Nagham Abdul Al forstår heller ikke, at det er lykkedes børnene at komme ud af Børnehaven Solstrålens låge. Tre uger før Elias og hans kammerat stak af, skete det nemlig også.

Ifølge hende handler det om, at der ikke er personale nok.

Nagham Abdul Al har taget konsekvensen. Hendes søn har ikke været i børnehave siden episoden fredag i sidste uge, og 1. oktober flytter han til en ny institution i Horsens Kommune.

Anne Bust er dagtilbudschef i Horsens Kommune. Hun forstår den frustration, Nagham Abdul Al har efter episoden.

Kommunen og børnehaven i Hatting mener dog ikke, at hendes udlægning af episoden fredag i sidste uge er entydigt korrekt. De mener ikke, børnene var væk i en time, og de mener ikke, de nåede så langt væk, som Nagham Abdul Al vurderer.

Ifølge Anne Bust var børnene maksimalt en kilometer væk fra børnehaven, men hun anerkender den utryghed, som sådanne episoder skaber hos forældre.

- Vi tager det dybt alvorligt, og det er noget, vi vil gøre alt for at undgå, siger hun til TV2 Østjylland.

I første omgang vil kommunen og børnehaven fokusere på at forhindre, at børnene kan åbne lågen i børnehaven selv. Men der skal mere til.

- Vi er nødt til at få strammet op på, hvem gør hvad i sådan en situation, siger Anne Bust.

De vil blandt andet se på, hvordan pædagogerne er placeret på legepladsen i forbindelse med pauser.

Kommunen vil også overveje at lukke dele af legepladsen, når pædagoger holder pause, så der ikke er børn uden for opsyn.

- Og så skal vi også se på vores kommunikation i forhold til forældrene, siger Anne Bust som svar på, hvorfor børnehaven ikke ringede til forældrene til de to drenge, der var forsvundet.