Der var tale om en uberettiget og urimelig fyring, da en mandlig medarbejder forleden fik sparket fra sin arbejdsplads på Aarhus Rådhus.

For medarbejderen var whistleblower. Og kommunens hensigt med fyringen har været at fjerne en kritisk stemme og en besværlig medarbejder. Sådan ser mandens fagforening, 3F, i hvert fald på sagen, hvorfor man har valgt at gå ind i den.

Det bekræfter 3F's afdeling i Aarhus over for B.T.

»Vi mener, der er tale om en uberettiget afsked. Vi mener, det er en whistleblower, som har forsøgt at råbe op om et problem. Som han i øvrigt har forsøgt i lang tid, fordi han har haft bekymringer om asbestsituationen,« siger lokalformand Thor Vex til B.T. og fortsætter:

»Hans interesse er at få styr på situationen. Han er ofte i kælderen og graver i rør og kabler – og har dermed risiko for at blive udsat for asbest. Hans opråb er også på vegne af kollegaer og eksterne håndværkere, som også er i kælderen.«

Det er Århus Stiftstidende, der som de første beskrev sagen.

En ansat i Aarhus Kommune er blevet afskediget, og kommunen har fået en bøde på 200.000 kroner efter, at den pågældende medarbejder viste tre byrådspolitikere rundt i kælderen på rådhuset.

Rådhuset er under renovering, og nogle områder er rene. Andre er fyldt med asbest.

Medarbejderen ville, ifølge eget udsagn, vise de tre politikere, at problemet med asbest på rådhuset er større, end det er meldt ud.

Men under rundturen i kælderen passerede de et skilt, hvor der står 'ingen adgang grundet asbest'. 

Ved at bryde forseglingen til de afspærrede rum, kunne de fire på rundvisning have slæbt asbest med til de områder, som allerede var gjort rene, mener kommunen, der som konsekvens fyrede den pågældende medarbejder. 

Omvendt holder medarbejderen fast i, at han gjorde det, fordi ledelsen har ignoreret de opråb, han før i tiden er kommet med.

»Det samme område, han viste politikerne, er et område, han tidligere har forseglet med ledelsens accept. Sådan har vi forstået det. Derfor er det rimeligt at antage, at han godt måtte tage politikerne med i det område,« mener Thor Vax.

Under rundvisningen tog medarbejderen også prøver, der påviste, at der stadig var asbest i området. Kommunens egne prøver siger det modsatte.

B.T. har uden held forsøgt at få besvaret, hvordan der kan opstå to forskellige prøveresultater.

Ikke desto mindre holder 3F fast i, at medarbejderen har handlet i god tro.

»Han har åbent stået frem og forsøgt at gøre opmærksom på problemet. Denne gang direkte til politikere. Men ledelsen har ikke lyttet, og vores opfattelse er, at man har været træt af ham i kommunen. Det er fuldstændig uacceptabelt.«

Aarhus Kommune har dokumenteret, at der hænger skilte i kælderen, hvor der tydeligt står, at der ikke er adgang grundet asbestsanering. Alligevel går han ind. Viser det ikke tydeligt, at han har brudt reglerne?

»Hans klare opfattelse var, at den fløj, han gik i sammen med politikerne, var blevet frigivet. Det havde han fået fortalt. Kommunen holder fast i, at han burde vide, at det ikke var frigivet.«

»Og nu er han, som har forsøgt at gøre noget ved det i flere år, blevet fyret. Vi mener, den er uberettiget, og det er der, vi ser det klare problem.«

»Det skal også nævnes, at den pågældende medarbejder utallige gange er blevet rost for hans kompetencer. Derfor er det svært at tolke det anderledes, at fyringen skyldes, at man var blevet træt af at høre på ham.«

B.T. har været i kontakt med Teknik og Miljø i Aarhus Kommune. 

De ønsker ikke at kommentere sagen og henviser til en besvarelse, de har givet om sagen.

3F og Teknik og Miljø mødes fredag for at diskutere sagen og finde ud af, hvad der skal ske som det næste.