Fem nyfødte babyer, der har været eller er indlagt på neonatalafsnittet på Sjællands Universitetshospital Roskilde, er smittet med MRSA-bakterien. Det samme er fem forældre.

Det skriver Dagbladet Roskilde.

Cirka 35 familier med lige så mange nyfødte opfordres til at gå til egen læge og blive podet for MRSA-bakterien.

De har alle på et tidspunkt efter 3. marts i år været indlagt på neonatalafsnittet for tidligt fødte eller syge babyer på Sjællands Universitetshospital Roskilde.

Her er bakterien over de seneste uger blevet konstateret hos fem børn og fem forældre. De er alle i behandling og ventes at blive fuldstændig smittefri.

»Nu handler det om at få brudt smittekæden. Vi har testet alle børn, der er indlagt på neonatalafsnittet, deres forældre og vores personale for MRSA. Vi går også længere tilbage og kontakter i dag alle familier, der har været tilknyttet neonatalafsnittet den seneste måneds tid. Vi har ikke mistanke om, at der er flere smittede, men MRSA skal tages alvorligt,« udtaler Jonas Wadt Manthorpe, ledende overlæge på børneafdelingen på Sjællands Universitetshospital Roskilde, til DAGBLADET Roskilde.

MRSA er en stafylokokbakterie, der kan give bylder, børnesår og andre former for betændelse. MRSA reagerer ikke på almindelig penicillin, men bakterien kan behandles med særlig antibiotika. MRSA findes på huden og smitter ved kontakt. For tidligt fødte børn er særligt udsatte for at blive smittet med bakterien, men får sjældent en infektion.

Alvorlig MRSA-infektion rammer typisk mennesker, som i forvejen er syge eller svækkede. MRSA-smitte kan fx gøre det svært at slå en lungebetændelse ned.

Raske mennesker, der er smittet med MRSA, vil ofte slet ikke opdage, at de har bakterien. Men de er smittebærere.

I slutningen af januar 2017 lukkede neonatalafsnittet på Næstved Sygehus i en uge, da 11 børn og otte voksne var podet positive for MRSA-bakterien.

Vil I gøre det samme?

»Det forventer jeg ikke, at vi kommer til. Vi kan håndtere situationen, vi har isoleret de berørte og truffet skærpede infektionshygiejne-forholdsregler på afsnittet,« siger Jonas Wadt Manthorpe.

Mistanken om MRSA-bakterier på Sjællands Universitetshospital Roskilde opstod, fordi nogle af de nyfødte og forældre havde infektion.

»Derfor har vi screenet og podet de indlagte og deres forældre,« forklarer den ledende overlæge.

MRSA (Methicillin Resistente Staphyloccos Aureus) er en type stafylokokker, der er resistente over for en række antibiotika.

Ifølge Statens Serum Institut, der overvåger udbredelsen af MRSA og andre resistente bakterier, fik 3678 danskere konstateret MRSA-bakterier i 2018 - heraf 1216 med den særlige husdyr-MRSA, der smitter fra svin. Det er ikke den type, der er konstateret på Sjællands Universitetshospital Roskilde.