»Jeg har så mange smerter, selvom jeg får stærk medicin. Jeg ligger ned hele tiden, kan ikke længere bevæge arme eller hænder. Jeg vil ikke mere.«

»Livet er det smukkeste, der findes, men det her er ikke noget værdigt liv. Hvert sekund er som at være i et torturkammer.«

Sådan lyder det i et par af de en til fem mail, som tidligere læge Svend Lings modtager næsten daglig. Mail fra folk, der gerne vil have hjælp til at dø.

Tilbage i 2019 fik Svend Lings fra Kværndrup på Fyn stadfæstet sin dom i Højesteret. Den lød på 60 dages fængsel for medvirken til to selvmord og et selvmordsforsøg. Desuden er han frataget sin autorisation som læge og er ekskluderet af Lægeforeningen.

Allerede efter stadfæstelsen af dommen i 2019 fortalte han, at han ville fortsætte sin rådgivning, og det har han holdt fast i. Den 79-årige forhenværende læge oplyser til B.T., at han, siden sin dom for to år siden, gennemsnitligt har hjulpet én om dagen med at opfylde ønsket om selvmord.

»Dommen er ligegyldig. Det er en bagatel sammenlignet med, hvad de lidende mennesker må igennem,« siger Svend Lings.

»Jeg går ind for selvbestemmelse. Hvorfor skal folk forbyde andre at få oplysninger om, hvordan de kan få fred? Det vil jeg være med til at bekæmpe,« siger han.

At Svend Lings fortsat hjælper folk til at tage deres eget liv, møder stor kritik fra Anne-Marie Gerdes, der er formand for Det Etiske Råd.

»Jeg synes, det er helt uacceptabelt. Både set fra et juridisk perspektiv, men bestemt også ud fra en etisk synsvinkel. Selvfølgelig skal vi hjælpe mennesker i nød, og vi har inden for de eksisterende rammer mulighed for at gøre det på en værdig måde.«

Anne-Marie Axø Gerdes er formand for Det Etiske Råd.
Anne-Marie Axø Gerdes er formand for Det Etiske Råd. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Der er flere problematiske aspekter i metoden, mener Anne-Marie Gerdes.

»Den model, Svend Lings bruger, er helt uacceptabel. Man kan ikke bedømme folk, og hvordan man hjælper dem, med en mailkorrespondance. Det kræver en helt anden tilgang,« fortæller hun og fortsætter:

»Jeg forstår ikke hans måde at 'løse' det her problem. Det bliver et quickfix, hvor man udleverer nogle tabletter. Jeg forstår godt hans ønske om at hjælpe, men måden er helt forkert,« understreger formanden for Det Etiske Råd, der tilføjer, at det 'ikke er værdigt' og skal være 'langt mere omfavnende'.

Den kritik har Svend Lings ikke meget tilovers for:

»Hun forstår åbenbart overhovedet ikke, hvordan det foregår. Hun har misforstået det,« siger Svend Lings, som fortæller, at han, ud over mailkorrespondancen, også altid taler i telefon med folk og lytter meget til dem.

»De siger, at det, jeg gør, er fuldstændig mangel på omsorg over for andre mennesker. Det er lige omvendt – jeg tager mig netop af dem. Jeg gør det af moralske grunde, og fordi folk beder mig om det.«

Svend Lings fortæller, at det, der kan stoppe ham i at hjælpe andre mennesker til selvmord, er hans egen død.

»Eller hvis politikerne omsider finder ud af, hvad befolkningen vil, og får det lovliggjort – så behøver jeg jo ikke gøre det længere,« fortæller han og tilføjer:

»Eller hvis nogen kommer med så gode argumenter, at jeg bliver overbevist om, at det, jeg gør, er forkert. Men dem er jeg endnu ikke stødt på.«

Torsdag eftermiddag oplyser Fyns Politi til Ritzau, at de har iværksat endnu en efterforskning af Svend Lings. Det sker efter, at flere medier har skrevet, at han fortsat er med til at rådgive om, hvordan man kan begå selvmord.