'Alle fly til Europa er aflyst. Yderligere information følger snarest muligt.'

Sådan stod der på de skilte, som Thai Airways passagerer mødte i Bangkoks lufthavn torsdag.

Det lukkede luftrum over Pakistan skabte kaotiske forhold i lufthavnen, hvor flere hundrede mennesker strandede på vej hjem fra ferie.

Venteområderne var overfyldte af passagerer, hvor folk sad og hang og småsov på stolene. Sveddryppende turister stod i lange køer foran check-in-skrankerne, og trætte rejsende forsøgte forgæves at finde ud af, hvornår og hvordan de kunne komme hjem.

Der var kaotiske forhold i området omkring check-in i Bangkok Lufthavn torsdag.
Der var kaotiske forhold i området omkring check-in i Bangkok Lufthavn torsdag. Foto: diego
Vis mere

»Det er en rigtig kedelig situation. Vi beklager virkelig over for de ramte passagerer og gør alt, hvad vi kan for at få dem ombooket til andre fly,« lyder det fra Thai Airways i Danmark, som hele torsdag har arbejdet på højtryk for at komme de berørte kunder til undsætning.

Den højspændte situation i Pakistan fik onsdag aften landet til at lukke luftrummet for kommercielle fly, og alle flyvningerne fra Thailand til Europa blev aflyst.

Særligt hårdt ramt var de passagerer, som skulle med Thai Airways.

Selskabet har mange flyvninger til og fra Europa, og derfor væltede det pludselig ind med passagerer, der enten ikke kunne tjekke ind i Bangkok, eller ikke kunne komme videre, mens de var i transit under en mellemlanding.

En medarbejder fra Thai Airways orienterer de mange passagerer om situationen.
En medarbejder fra Thai Airways orienterer de mange passagerer om situationen. Foto: diego
Vis mere

En af dem var Erik Gram fra Esbjerg, som kritiserer Thai Airways for dårlig og mangelfuld information.

»Det er så lousy og ringe. Det her er ikke et stort selskab som Thai Airways værdigt,« sagde han til B.T. torsdag formiddag efter, at han og konen havde tilbragt natten på en stol og ikke vidste, hvornår de kunne komme videre.

District Sales Manager hos Thai Airways i Danmark, Ulrik Gylstorff, erkender, at informationen i Bangkok har været mangelfuld.

»Det er meget beklageligt. Vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe, men det er også vigtigt at forstå, at personalet i lufthavnen står i en næsten umulig situation,« forklarer han.

Foto: SOE ZEYA TUN
Vis mere

Selskabet er opmærksom på, at situationen i lufthavnen i Bangkok har været kaotisk, og at en del passagerer ikke har følt, at de har fået den nødvendige information af medarbejderne på stedet. Ulrik Gylstorff understreger dog, at der er tale om force majeure.

»Vores medarbejdere i Bangkok har været udfordret på en måde, som de slet ikke er gearet til i den daglige drift. Derfor ender folk i lange køer og med at sove på stole. Det er beklageligt, og vi gør alt, hvad vi kan for at løse situationen,« siger han og forklarer, at de fleste passagerer er ombooket til andre fly.

Et par hundrede danskere sidder torsdag fanget i den thailandske lufthavn, og de kan ifølge Thai Airways danske chef regne med at sætte næsen mod Danmark torsdag aften eller nat. De sidste håber Thai Airways at få på fly i løbet af fredagen.

Nogle har fået tildelt pladser på fly, som i forvejen er fuldt booket, men hvor der er en sandsynlighed for, at der alligevel bliver plads. Andre må regne med at skulle skifte fly undervejs i Europa.

Foto: SOE ZEYA TUN
Vis mere

Ulrik Gylstorff har fuld forståelse for, at folk er frustrerede og beklager meget for de gener, passagerne har været udsat for.

Han erkender, at oplevelse giver stof til eftertanke hos selskabet og kan betyde, at Thai Airways vil stramme op på arbejdsgange og procedurer.

»Vi skal helst undgå at komme i en lignende situation en anden gang. Det er ikke nogen hemmelighed, at der er andre flyselskaber, der har kunnet flyve på trods af det, der er sket. De har haft alternative flyruter godkendt på forhånd. Thai Airways har ikke haft samme backup, og derfor skulle vi først finde nye ruter og få dem godkendt, før vi kunne flyve en alternativ rute. Det tager tid. Det har vi lært på den hårde måde,« siger han.

»Det skal vi evaluere på, når vi har klaret den her kaotiske situation, som vi står i lige nu.«