Lyt til artiklen

I rigsfællesskabet er der problemer.

For forskere har gjort det klart. Temperaturen på Grønland er steget faretruende.

CNN skriver nemlig, at den gennemsnitlige temperatur i det kolde nord er det varmeste, som man har set i 1.000 år.

Efter flere års forskning i Grønlands indlandsis rapporterede forskere onsdag i tidsskriftet Nature, at Grønlands iskerner kunne blive målt til de bekymrende temperaturer.

Og de fandt ud af, at mellem 2001 og 2011 var det i gennemsnit 1,5 grader varmere, end det var i det 20. århundrede.

Rapportens forfattere sagde, at menneskeskabte klimaændringer spillede en væsentlig rolle i den dramatiske stigning i temperaturerne i den kritiske arktiske region, hvor smeltende is har en betydelig global indflydelse.

»Grønland er den største bidragyder i øjeblikket til stigning i havniveauet,« sagde Maria Hörhold, hovedforfatter af undersøgelsen og glaciolog ved Alfred Wegener Institute, til CNN.

»Og hvis vi fortsætter med kulstofemissionerne, som vi gør lige nu, så vil Grønland i 2100 have bidraget med op til 50 centimeter til havniveaustigningen, og det vil påvirke millioner af mennesker, der bor i kystområder.«

Vejrstationer langs kanten af ​​indlandsisen i Grønland har opdaget, at kystområderne er ved at blive varmere, men forskernes forståelse af virkningerne af stigende temperaturer dér havde været begrænset på grund af manglen på langtidsobservationer.