Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Hvis du har en pacemaker indopereret i din krop, så skal du overveje at holde din spritnye iPhone eller dit Apple Watch lidt længere væk fra kroppen.

Sådan lyder advarslen i hvert fald fra Apple, der har udformet en liste over produkter, der bør holdes på »sikker afstand« af indopererede elektroniske enheder i hjertepatienter.

Foruden den nye iPhone-variant og det populære ur, så gælder det også Apple-computere af typen Macbook Pro, skriver britiske BBC.

Årsagen er den særlige type magneter, der findes i flere Apple-produkter.

»Under særlige omstændigheder kan magneter og elektromagnetiske felter forstyrre medicinsk udstyr,« skriver techgiganten i et svar til BBC.

Helt specifikt nævner Apple, at »indopererede pacemakere og defibrillatorer kan indeholde sensorer, der reagerer på magneter og radioer, når de er i tæt kontakt.«

Samtidig understreges det, at produkterne ideelt bør placeres mere end 15 centimeter væk fra eksempelvis en pacemaker – og 30 centimeter hvis telefonen eller uret er i trådløs oplader.

Personer med en pacemaker bør også overveje afstanden mellem uret Apple Watch og den indopererede enhed.
Personer med en pacemaker bør også overveje afstanden mellem uret Apple Watch og den indopererede enhed. Foto: BRENDAN MCDERMID
Vis mere

BBC skriver dog også, at både Samsung og Huawei, der også producerer smartphones, har udsendt lignende advarsler.

Men selvom Apple og de øvrige producenter altså udsender advarsler, så er det ikke noget, der bør vække voldsom bekymring hos forbrugere med hjerteproblemer.

Sådan lyder budskabet i hvert fald fra flere eksperter, som BBC har talt med. De fleste smartphones udsender nemlig ikke så stærke elektromagnetiske impulser, at en eventuel systemfejl er lige om hjørnet.

»Det er helt sikkert at bruge en smartphone, når du har en pacemaker. De er designet til at slå tilbage til normal tilstand, når bare magneten flyttes væk,« siger Jo Whitmore, der er hjertesygeplejerske ved British Heart Foundation.

Apple er verdens fjerdestørste producent af både computere og smartphones.

Andre læser også