På trods af at det både er ulovligt og skadeligt at bruge den røgfrie tobaksvariant snus, så er danske unge fortsat vilde med det.

Tandlæger oplever i hvert fald i stigende grad, at unge kommer ind på klinikkerne med snus-skader i munden.

Det viser en rundringning til tandlæger og tandlægeskolen i Aarhus, som Århus Stiftstidende står bag.

Her fortæller flere tandlæger, at de oplever unge med skader i mundhulen eller på tandkødet på grund af brug af de små poser tobak.

Arkivfoto. Stadig flere danskere tager snus.
Arkivfoto. Stadig flere danskere tager snus. Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Vis mere

Hos Tandlægerne ved Åen i Aarhus kan alle fire praktiserende tandlæger nikke genkendende til fænomenet.

»Vi oplever, at flere og flere kommer med skader på især tandkødet som følge af snus,« siger klinikassistent Rikke Justesen fra Tandlægerne ved Åen til Århus Stiftstidende.

En af tandlægerne siger til Århus Stiftstidende, at de oplever flere og flere patienter med skader på især tandkødet som følge af snus.

Senest i 2017 viste en undersøgelse om snus og skader i munden, at fire ud af ti tandlæger har patienter med skader i mundhulen, der er relateret til brug af snus.

Det var Tandlægeforeningen som havde spurgt 527 tandlæger om deres erfaringer med skader fra snus hos patienter, og her viste det sig altså, at de snus-relaterede skader er yderst normalt på landets tandlægeklinikker.

I undersøgelsen svarede tandlægerne også, at slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, er de mest udbredte snus-skader.

Derudover oplever knap hver tredje tandlæge, at der inden for de seneste to år er blevet flere teenagere eller unge voksne, der bruger snus.

Udviklingen bekymrer Tandlægeforeningen, der forklarer, at snus er kræftfremkaldende og kan give permanente skader i munden.