735 kvinder har fået en mangelfuld brystundersøgelse - og indtil videre har syv af kvinderne efterfølgende fået konstateret kræft, oplyser Region Sjælland.

Sygehuset oplyser, at der fra 1. marts 2013 - 24. maj 2017 kan være udført mangelfulde visitationer til brystundersøgelser på Radiologisk afdeling på Ringsted Sygehus.

I den periode er en del af kvinderne, der skulle have en klinisk mammografi, ikke blevet henvist rigtig til en bestemt behandling, og dermed heller ikke undersøgt korrekt.

Sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse, Vagn Bach, undskylder overfor de implicerede kvinder.

Han undskylder særligt overfor de syv kvinder, som efterfølgende har fået konstateret kræft:

'Det er først og fremmest en dybt beklagelig situation, vi har bragt de implicerede kvinder i, og det kan jeg ikke undskylde nok,' udtaler Vagn Bach og fortsætter:

'Vi ved, at vi i et tilfælde har overset kræft hos en af de syv kvinder på grund af den forkerte visitation (henvisning til videre behandling, red.). Hun er derfor ikke er behandlet i tide.'

Ringsted Sygehus vil derfor kontakte kvinden og anbefale hende at klage over forløbet til patientklagenævnet og patienterstatningen. Det samme vil gøre sig gældende for de andre kvinder, oplyser Ringsted Sygehus.

Siden perioden med de mangelfulde brystundersøgelser er der desuden tiltrådt en ny specialansvarlig overlæge, og alle undersøgelser, på kvinder med symptomer, foretaget efter 24. maj 2017 er foretaget efter alle gældende standarder, oplyser Ringsted Sygehus i en pressemeddelelse.
Siden perioden med de mangelfulde brystundersøgelser er der desuden tiltrådt en ny specialansvarlig overlæge, og alle undersøgelser, på kvinder med symptomer, foretaget efter 24. maj 2017 er foretaget efter alle gældende standarder, oplyser Ringsted Sygehus i en pressemeddelelse. Foto: IRIS
Vis mere

En gennemgang af alle forløbene har vist, at det ikke har haft betydning for de fleste af alle de kvinder, der er blevet undersøgt, men at  735 kvinder skulle genindkaldes til en ny og mere omfattende undersøgelse.

I første omgang takkede 395 af kvinderne ja til en ny undersøgelse, og deraf er 343 allerede blevet undersøgt.

Efter en ny undersøgelse af indtil videre 343 kvinder har syv kvinder efterfølgende fået konstateret kræft.

Nu tages der på ny kontakt til alle de kvinder, som i første omgang sagde nej, og de vil blive tilbudt en ny undersøgelse.