Kvinder har fået mere i løn, siden krav om kønsopdelt lønstatistik blev indført i 2006, viser nyt studie.

Kvinder halter efter mænd, når det kommer til størrelsen på lønchecken. Men gennemsigtighed om lønnen kan udligne lidt af forskellen.

Det viser et nyt studie, som professor Morten Bennedsen fra Københavns Universitet har stået i spidsen for.

Siden 2006 har virksomheder med mindst 35 ansatte skullet offentliggøre statistik over, hvad mænd og kvinder i samme job tjener.

Det kræver dog, at der var ansat mere end ti mænd og kvinder på samme niveau.

Efter at de nye regler trådte i kraft, er mænds løn steget mindre end kvinders. Det mindsker lønforskellen med syv procent.

Morten Bennedsen vurderer, at man nu har et godt værktøj til at mindske lønforskellen mellem de to køn.

- Der har været en debat om, hvordan man reducerer løngabet mellem mænd og kvinder. Nu kan vi konstatere, at vi har et værktøj, der virker, siger han.

Morten Bennedsen peger på, at politikerne, hvis de ønsker at skubbe yderligere på udviklingen, kan vælge at justere lovgivningen, så endnu flere virksomheder bliver omfattet af reglerne.

Fra virksomhedernes side har anken mod loven været, at den har været bureaukratisk og dyr, men det har ikke vist sig at holde stik.

- Vi kan ikke udelukke, at der er omkostninger ved det her, men vi kan se, at omkostningerne ikke er større, end det man har sparet ved, at mændenes løn ikke er steget lige så meget, så det påvirker ikke virksomhedernes profit, siger Morten Bennedsen.

Studiet viser desuden, at lønforskellen i virksomheder med eksterne medlemmer af bestyrelsen - frem for familiemedlemmer - blev endnu mindre.

Det samme gjorde sig gældende i brancher, hvor der var ansat mange flere af det ene eller andet køn.

Virksomhederne gav også kvinderne mere i lønningsposen, hvis lederen selv havde flere døtre end sønner.

Studiet er gennemført ved at se på lønnen i virksomheder med 25-34 ansatte, der akkurat ikke var omfattet af de nye regler, og virksomheder med 35-50 ansatte. Der er set på lønnen i henholdsvis 2003 og 2008.

Da reglerne trådte i kraft i 2006, var lønforskellen på 18,9 procent mellem mænd og kvinder.

Selv om kvinderne ifølge studiet har vundet lidt ind på mændene, er der fortsat markant forskel.

Ifølge studiet var der i 2008 fortsat en lønforskel på 17,6 procent mellem mænd og kvinder.

/ritzau/