Ifølge Københavns Kommune er det 'det mindst indgribende tiltag på svømmeområdet'.

Derfor har man nu – for at spare på strømmen – besluttet at slukke for alle saunaerne i de københavnske svømmehaller.

Men det er på ingen måde det mindst indgribende tiltag for alle. 29-årige Eva Kristiansen kommer nemlig i svømmehallen i Frankrigsgade flere gange om ugen.

Hun lider af kroniske muskelsmerter, og svømmehallen med dertilhørende sauna er derfor noget af det vigtigste medicin for hende.

»Det kom som et chok, da jeg læste det. Jeg føler, min verden falder sammen. Det er rigtig sundt for os, der har skader, at vi holder os i gang med svømning og bagefter får lindring fra saunaen,« fortæller hun.

»Jeg har så mange smerter, at jeg i perioder ikke ved, om jeg kan klare et arbejde på fuldtid. Så for mig er det en kæmpe ting at tage det her fra mig. Lige nu ved jeg faktisk ikke helt, hvad jeg skal gøre af mig selv,« slår hun fast.

Hun understreger, at det særligt i vintersæsonen er svært at finde et alternativ til den motion, hun har brug for – ud over de behandlinger, hun får.

»Især nu er det svært at lave andre ting, fordi ens krop hurtigere bliver kold. Og det er ikke godt for mine muskler. Så det at kunne svømme og følge op med noget infrarød sauna, det er noget, jeg har brug for.«

Derudover er hun frustreret over, at der ikke er nogen form for fleksibilitet.

»Hvis de nu sagde, at saunaen var åben i et særligt tidsrum, eller kun var tilgængelig i nogle af svømmehallerne. Fint, så tager jeg fri fra arbejde i det tidsrum og arbejder på et andet. Jeg ville gøre alt for at tilpasse mig.«

»Flere vil sikkert sige, at jeg bare kan tage et varmt bad som alternativ. Men det har jo bare ikke den samme effekt som en infrarød sauna.«

Hun undrer sig generelt også over, hvorfor det lige er saunaen, der bliver sparet på og stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor man ikke slukker lyset om natten eller lukker nogle af bassinerne.

Og hun er langtfra den eneste, der er ærgerlig over beslutningen om saunalukning. På gruppen SvømKBH kalder flere det 'virkelig trist'.

Tiltaget er heller ikke helt uden omkostninger. For Lonnie Pedersen vil nu droppe helt at komme i de københavnske svømmehaller.

»Jeg kommer til at bede om at få mit klippekort refunderet. Vandet er først og fremmest ikke overdrevent varmt mere, så hvis der ikke er den gulerod ved at komme i sauna bagefter, så betyder det bare, at jeg ikke længere kommer der,« fortæller hun og fortsætter:

»For mig er saunaen det, der lokker mig til at motionere. Det er også egenomsorg og selvforkælelse i en mørk tid. Det er svært at finde noget fedt at lave om vinteren. Samtidig er der også noget socialt ved det.«

Lonnie Pedersen vil droppe at besøge de københavnske svømmehaller, så længe der ikke er sauna. Foto: Privat
Lonnie Pedersen vil droppe at besøge de københavnske svømmehaller, så længe der ikke er sauna. Foto: Privat
Vis mere

Ifølge Kultur- og Fritidsforvaltningen har staten opfordret dem til at indtænke energibesparende tiltag.

»Vi står over for en potentiel energikrise og en vinter, hvor vi ikke ved, hvad der sker. Derfor har vi valgt at være på forkant med energibesparende tiltag,« siger Mia Nyegaard (R), der er kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune.

At valget blandt andet er faldet på saunaerne er, fordi de bruger relativt meget strøm, forklarer kommunen over for B.T. Mere konkret står saunaerne for op til ti procent af det samlede energiforbrug i hver svømmehal.

Ifølge kommunen er det ikke muligt at regulere for adgangen til saunaerne – heller ikke for dem, der af helbredsmæssige årsager ønsker at benytte saunaerne.

Tiltaget vil løbende blive vurderet, og kommunen håber på, at saunaerne snart kan åbne igen, så det er til mindst mulig gene for borgerne.