I ord var det en angrende Steen Svartzengen, der i Retten i Lyngby mandag erkendte svindel for i alt otte millioner kroner.

»Jeg har skyld, skam og ærgrelse. Jeg er oprigtigt ked af alle de her penge, der er forsvundet. I særdeleshed investorernes penge. Jeg har også selv mistet både penge og venskaber,« lød det fra Steen Svartzengren under dagens retsmøde.

Her fortalte Steen Svartzengren, der er kendt som tørlagt alkoholiker i DR-dokumentaren 'Sidste omgang i whiskybæltet', om sit massive alkoholforbrug de seneste år. Mere om det senere.

Svartzengren er tiltalt for blandt andet at have stukket to millioner kroner af nogle småspareres penge ned i egen lomme. Penge, som han havde lovet at investere.

Steen Svartzengren har ifølge tiltalen også snydt nogle rigmænd, der lånte Svartzengren penge i den tro, at investeringerne i hans firma gik forrygende. Men det var løgn. Pengene fossede ud, og rigmændene tabte deres penge.

Mandag blev seks retsdage med vidner og domsmænd droppet, fordi Steen Svartzengren valgte at tilstå svindel for otte millioner kroner, hvorfor sagen i stedet kørte som en tilståelsessag.

Steen Svartzengren er som nævnt kendt fra DR-dokumentaren 'Sidste omgang i whiskybæltet' fra oktober 2018, hvor han præsenteres som succesfuld forretningsmand med en stor sort Mercedes og villa i Vedbæk med panoramaudsigt over Øresund.

I programmet optræder Steen Svartzengren som de riges alkoholterapeut, der kender livet i whiskybæltet, og som er kommet ud på den anden side efter et massivt alkoholmisbrug.

Med i programmet var også modeskaberen Erik Brandt, modellen Oliver Bjerrehuus, Shu-bi-dua-trommeslageren Bosse Hall og komikeren Thomas Wivel.

Under dagens retsmøde kom det frem, at Steen Svartzengren ikke var sin trang til alkohol kvit som påstået i dokumentaren.

»Fra slutningen af 2017 var jeg under et så voldsomt pres, at jeg begyndte at flirte med alkohol. Jeg var i en voldsom deroute, som ikke var synlig,« lød det fra en i øvrigt veltalende Steen Svartzengren i retten.

Steen Svartzengrens panoramaudsigt fra den villa, hvor DR-dokumentaren 'Sidste omgang i Whiskybæltet' er optaget.
Steen Svartzengrens panoramaudsigt fra den villa, hvor DR-dokumentaren 'Sidste omgang i Whiskybæltet' er optaget. Foto: Screenshot/Impact TV
Vis mere

»Da det går skævt med investeringerne, tager misbruget til, og jeg gør nogle ting og laver nogle strategier, som man efterfølgende skal holde sig langt fra,« sagde Steen Svartzengren.

En af Svartzengrens strategier var blandt andet at føre investorerne bag lyset ved at vise dem nogle grafer og tal, som snød dem til at tro, at Svartzengren fik deres penge til at yngle. I bedste pyramidespil-stil blev nye indskud fra investorer også brugt til at betale gæld af til gamle investorer, der havde mistet deres penge.

I retten forklarede Steen Svartzengren, at han blot ønskede at lave et hæderligt investeringsselskab. Men alkoholen fik efter eget udsagn hans dømmekraft til at svigte.

»Det var en ubehagelig cocktail af en alkoholsygdom i udbrud og mig, der ikke kunne holde styr på det. Jeg led af en vrangforestilling, hvor jeg købte mig tid, men reelt var mine værdier skredet fuldstændig,« sagde Steen Svartzengren, der erkendte i alt seks forhold af bedrageri og dokumentfalsk.

Under dagens retsmøde krævede anklager Robert A. Hansen i udgangspunktet to et halvt års fængsel, mens forsvarer Jakob Lund Poulsen mente, at dommen skulle ligge på højst to års fængsel. En del af dommen skulle være en betinget behandlingsdom, mente forsvareren.

Begge var enige om, at Steen Svartzengren skal fratages retten til at drive virksomhed.

Der falder dom i sagen mandag 5. december 2022.

I B.T.s podcast 'Det, vi taler om' diskuterer panelet sagen om Steen Svartzengren: