Sundhedsstyrelsen vil tilbyde vaccine for abekopper til mænd, som har sex med mænd, og som har flere og skiftende partnere.

Det oplyser man tirsdag formiddag i en pressemeddelelse.

»I det aktuelle udbrud er mænd, som har sex med mænd, og som har flere og skiftende partnere, i en særlig risiko for at blive smittet. Derfor bliver de tilbudt vaccination,« skriver Sundhedsstyrelsen således.

»Det er vigtigt, at man fortsat er opmærksom på symptomer på abekopper hos sig selv og andre, selvom man er vaccineret, da ingen vacciner beskytter 100 procent,« lyder det desuden.

Den pågældende vaccine hedder Imvanex og blev godkendt til forebyggelse af abekopper den 22. juli af de europæiske lægemiddelmyndigheder.

Og Sundhedsstyrelsen har nu vurderet, at et stigende antal smittede og en godkendt vaccine betyder, at man bør ændre strategien

»Vi har desværre et stigende antal smittede med abekopper i Danmark. Vi vil meget gerne have bragt smitten ned og beskytte de, der er i størst risiko,« siger Helene Probst, som er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

»Ud over vores store fokus på forebyggelse, isolation og lettere adgang til test, så ændrer vi derfor nu også vaccinestrategi. Vi vil gerne give dem, der er i størst risiko for at blive smittet, en bedre beskyttelse,« forklarer hun.

Smitte med abekoppevirus sker ved tæt fysisk kontakt. Risikoen for smitte er ikke knyttet til køn eller seksualitet, men til et kontaktmønster med hyppig, tæt kontakt.

Både i Danmark og i Europa er det på nuværende tidspunkt mænd, der har sex med mænd, og som har flere forskellige partnere, der er smittet. En stor del af dem er i forebyggende PrEP-behandling mod hiv, oplyser Sundhedsstyrelsen desuden.

Hvis man vælger at tage imod tilbuddet om vaccinen, vil man skulle have to stik – med minimum 28 dages mellemrum.

»Der er først fuld effekt af vaccinen efter andet stik, men vi forventer, at der allerede en uge efter første stik vil være effekt af vaccinen, og man derfor får et mildere sygdomsforløb, hvis man bliver smittet,« siger Helene Probst.

»Uanset om man er vaccineret nul, en eller to gange, så er det fortsat vigtigt, at man er opmærksom på symptomerne på abekopper.«

»Hvis man har symptomer, det kan både være influenzalignende symptomer eller en enkelt blære i munden eller i skridtet, så skal man undlade tæt kontakt og undlade sex og tage telefonisk kontakt til lægen. Det er vigtigt, at man bliver testet,« understreger Helene Probst.

Sundhedsstyrelsen oplyser desuden, at man forventer at kunne indlede vaccinationsindsatsen i denne uge.