Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vaccination med vaccinen fra AstraZeneca sættes på pause indtil videre.

Det skyldes flere indberetninger af alvorlige tilfælde med blodpropper hos personer, der er blevet vaccineret med ovenstående vacciner.

Én indberetning vedrører et dødsfald i Danmark, oplyser Sundhedsstyrelsen torsdag formiddag i en pressemeddelelse.

Styrelsen understreger, at det på nuværende tidspunkt ikke kan konkluderes, hvorvidt der er sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne.

Enslydende lyder budskabet fra sundhedsminister Magnus Heunicke på Twitter.

'Det kan pt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng. Vi handler tidligt, det skal undersøges grundigt,' skriver han på Twitter.

Pausen i vaccinationer med AstraZeneca varer indtil videre 14 dage, og Sundhedsstyrelsen vil sammen med Lægemiddelstyrelsen lave en ny vurdering i uge 12.

»Det er vigtigt at understrege, at vi ikke har fravalgt AstraZeneca vaccinen, men at vi sætter den på pause. Der er god dokumentation for, at vaccinen er både sikker og effektiv,« siger Søren Brostrøm i pressemeddelelsen og tilføjer:

»Men både vi og Lægemiddelstyrelsen er nødt til at reagere på rapporter om mulige alvorlige bivirkninger, både fra Danmark og andre europæiske lande. Det viser, at overvågningssystemet virker.«

Fordi vaccinationer med AstraZeneca-vaccinen nu sættes på pause, betyder det, at alle bookede tider og invitationer til vaccination med vaccinen aflyses.

Vaccination med AstraZeneca-vaccinen sættes på pause indtil videre.
Vaccination med AstraZeneca-vaccinen sættes på pause indtil videre. Foto: DADO RUVIC
Vis mere

Det betyder også, at dem, der allerede har fået 1. stik og venter på 2. stik, foreløbig skal vente med dette.

Derudover udskydes vaccinationskalenderen igen med fire uger, hvilket betyder, at alle danskere over 16 år forventes vaccineret den 15. august.

Sundhedsstyrelsen gør det dog klart, at dette er et 'worst-case' scenarie, som illustrerer situationen, hvis Danmark helt stopper med at bruge AstraZeneca-vaccinen.

Hvis Sundhedsstyrelsen ved revurderingen i uge 12 genoptager brugen af AstraZeneca, kan vaccinationsplanen dog igen fremrykkes.

Andre læser også