Mælkesnitter, juicebrikker og fredagsslik. 

Danske børn får alt for meget sukker. 

Faktisk får de fire gange så meget som de, af Fødevarestyrelsen anbefalede, 45-55 gram om dagen. 

Til sammenligning er der godt 30 gram sukker i en mælkesnitte.

Men det vil Fødevarestyrelsen lave om på, skriver de i en pressemeddelelse.

Ifølge enhedschef i styrelsen Anne Pøhl Enevoldsen er det de små hverdagsting, der hober sig op og tager appetit væk fra sundere mad.

»Det handler om som forældre at starte med de lavthængende frugter. Kan man erstatte eftermiddagskaffen og mælkesnitten i madpakken med skåret frugt, bær eller knækbrød?« siger Anne Pøhl Enevoldsen i pressemeddelelsen.

»Det søde er ikke forbudt. Problemet er, at det fylder så stor en del af børnenes kost, at det tager plads fra den sunde mad – og får man søde vaner, hænger de ofte ved,« fortæller hun.

Projektet hedder 'Er du for sød? Du er ikke alene' og har allerede bestået et testforsøg i Hvidovre Kommune, hvor børnene spiste 13 procent mindre sukker ugentligt efter projektet. 

Så nu vil styrelsen i samarbejde med DTU Fødevareinstitut og med 13,8 millioner kroner i lommen fra Nordeafonden i 15 danske kommuner.

Ifølge pressemeddelelsen skal det ske ved noget så simpelt som at klæde sundhedsplejersker og tandlæger på til at tale om de søde vaner med familierne. 

»Det er en balancegang at tale om det, så det ikke opleves som en løftet pegefinger,« fortæller Anne Pøhl Enevoldsen. 

Overvægtige børn har øget risiko for at tage overvægten med ind i voksenlivet, skriver Børns Vilkår.