De er kendt for at sparke godt gang i festen, men de er mindst lige så berygtede for at holde naboerne lysvågne.

Den populære Soundboks, som er den højest spillende, batteridrevne højttaler med indbygget bluetooth, er blevet et kært eje blandt mange unge med forkærlighed for høj volume og buldrende bas.

Men i Gladsaxe Kommune har Soundboks-sæsonen taget overhånd, og politikerne ser nu ingen anden udvej end at trække stikket til de unges udendørs fester gennem et decideret forbud.

»Jeg tør godt sige, at opfindelsen af Soundboksen og den volume, den kan pumpe ud, har skabt nogle helt nye problemstillinger, vi ikke har oplevet før.«

Sådan lyder det fra Martin Samsing (S), der er næstformand i Børne- og Undervisningsudvalget i Gladsaxe Kommune.

Mange af kommunens 70.000 indbyggere døjer i forvejen til op over begge med en anden, meget omdiskuteret støjforureningskilde i form af trafikstøj fra Motorring 3. Tiden under og efter coronakrisen har dog afstedkommet et nyt problem, som hverken støjdæmpende hegn eller asfalt kan dæmme op for.

Gennem den seneste tid har Gladsaxe Kommune modtaget adskillige klager over støj fra Soundbokse, der anvendes på skolernes udearealer uden for deres åbningstid.

Kommunen vil derfor skærpe de nuværende ordensregler, så det fremover er forbudt benytte højtalere eller anden form for lydforstærker, medmindre kommunen har givet særlig tilladelse. Et tiltag, der har fået enstemmig opbakning fra politkerne.

»Helt personligt må jeg indrømme, at jeg synes, det er en forfærdelig opfindelse. På den villavej, jeg bor, kører de nogle gange forbi med dem på en ladcykel, og gang på gang bliver jeg imponeret over, hvor højt de kan spille. Det er helt sindssygt,« siger Martin Samsing til B.T..

Gladsaxe Kommune har egne støjvagter, der fører tilsyn med kommunens områder og skal håndhæve de nye regler. Dog er det kun politiet, der kan udstikke bødeforlæg og konfiskere højtalerne fra de unge. Martin Samsing tror på, at det nye tiltag vil have en effekt

»Det tænker jeg. Vi har også et udkørende gadeteam bestående af socialpædagoger, der rykker ud og fører en dialog med de unge mennesker om, hvordan de kan vise hensyn og finde alternative muligheder,« siger han.

Soundboks' direktør og medstifter Jesper Theil Thomsen, anerkender, at hans produkt kan være belastende, hvis der spilles for højt. Men han mener, at kritikken er forfejlet.

Billede af sommerkåde besøgende på Islands Brygge, der er et af de områder i København, hvor beboerne har været allermest plaget af højtalerstøj. Kommunen har derfor også strammet ordensreglementet i det populære havneområde.
Billede af sommerkåde besøgende på Islands Brygge, der er et af de områder i København, hvor beboerne har været allermest plaget af højtalerstøj. Kommunen har derfor også strammet ordensreglementet i det populære havneområde. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

»Det er ærgerligt, når en Soundboks bruges på en uhensigtsmæssig måde, hvor den forstyrrer og er til gene. Men jeg synes, det er en ærgerlig udtalelse fra en folkevalgt politiker omkring et produkt, der har været med til at skabe et samlingspunkt for en generation i en tid, hvor alle andre fællesskaber er blevet taget fra dem på grund af corona,» siger Jesper Theil Thomsen til B.T.

Socialdemokratiets Martin Samsing siger, er det ikke kun er de unges højlydte musik, der udgør et problem. Det samme gør også henkastet affald, og Børne- og Undervisningsudvalget har derfor også besluttet, at det heller ikke er tilladt at efterlade affald på skolernes områder.

»Det er dejligt, hvis de bliver brugt som rekreative områder, men det er klart, at hvis man bryder reglerne ved at støje og efterlader affald i et omfang, der gør, at skolernes personale må gå rundt og samle det op, inden indskolingsbørnene møder ind, så er det nødvendigt at sætte nogle klare regler for det,« siger Martin Samsing.

I forvejen tilsiger kommunens ordensreglement, at det er forbudt for de unge at gøre ophold på skolernes udearealer mellem klokken 22 og 07. Desuden er det forbudt at ryge eller have en kæp i øret i form af alkohol eller andre rusmidler. Kommune vil nu udskifte skiltene ved udearealerne på Gladsaxes i alt ti folkeskoler, så de nye, opdaterede regler tydeligt fremgår.

Bagsværd Skole er med sine 850 elever den største af Gladsaxe Kommunes i alt ti folkeskoler.
Bagsværd Skole er med sine 850 elever den største af Gladsaxe Kommunes i alt ti folkeskoler. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Soundboks' direktør Jesper Theil Thomsen oplyser, at firmaet allerede gør en indsats for at kommunikere med brugerne om god adfærd. Blandt andet har Soundboks-kunder henover sommeren fået en påmindelse via firmaets app, der fortæller dem, at de skal huske at være hensynsfulde, når de afspiller musik.

- Vi vil meget gerne i dialog med Gladsaxe Kommune omkring, hvad man kan lave af ikke kun restriktive tiltag, men også løsningsorienterede, så man kan skabe en by, hvor der både er plads til dem, der skal sove, men også er plads til de unge, lyder det fra Jesper Theil Thomsen.