Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

En ny coronabølge er på vej ind over Danmark.

I en briefing af partiernes sundhedsordførere vil sundhedsminister Magnus Heunicke fredag morgen viderebringe en vurdering fra Statens Serum Institut (SSI) omkring udviklingen af coronasmitte i Danmark.

Og her vil Magnus Heunicke fortælle, at SSI forventer en stigning i antallet af smittede og indlagte i den kommende tid.

Det er nye undervarianter af omikron, som er i vækst både i Danmark og internationalt, bekræfter SSI i en risikovurdering, som B.T. er i besiddelse af.

Især er undervarianten BA.5 i vækst, og det skyldes tilsyneladende, at den i forhold til tidligere varianter har nedsat følsomhed overfor immunitet via vaccine og tidligere smitte.

»En ny større smittebølge kan derfor medføre en afledt stigning i indlæggelser blandt de ældre og sårbare,« skriver SSI i vurderingen til Magnus Heunicke.

»Der er dog usikkerhed om omfanget af en ny smittebølge med BA.5 på nuværende tidspunkt, bl.a. givet den forventede sæsoneffekt og nedsatte aktivitet i samfundet henover sommeren,« lyder vurderingen.

Statens Serum Institut forventer, at BA.5 vil være den dominerende variant i Danmark inden for en periode på mellem en og tre uger.

Man skriver dog samtidig, at der 'aktuelt ikke er tegn på øget alvorlighed' forbundet med BA.5-varianten i Danmark eller udlandet, og derfor vurderer man foreløbigt, at risikoen for, at en stigning i epidemien til alvorlige sygdomsforløb for den generelle befolkning er 'moderat'.

Statens Serum Institut noterer dog i samme ombæring, at den ældre del af den danske befolkning ikke i samme grad har opnået beskyttelse mod nye omikron-undervarianter, fordi relativt færre i gruppen af ældre blev smittet med den hidtidige omikron-variant ved den seneste smittebølge i vinteren 2021-22.

Statens Serum Institut nævner ikke i dokumenterne noget om risikoen for, at Danmark igen skal indføre restriktioner.

Andre læser også