I næste uge tikker en lidt kedelig og ret alvorlig besked ind i Københavns Kommunes indbakke.

Kommunen har nemlig ikke været lydhør over for Dansk Vegetarisk Forenings mange opråb om, hvor svært – ja næsten umuligt – det er at få serveret vegansk kost i kommunens offentlige institutioner.

Derfor har Dansk Vegetarisk Forening nu valgt at tage tungere midler i brug:

»Vi har igennem længere tid gjort en stævning klar, så vi kan stævne Københavns Kommune. Vi er ved at lægge sidste hånd på papirarbejdet, og vi forventer at sende stævningerne i næste uge. For vi mener, at de svigter borgerne,« siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Rune-Christoffer Dragsdahl er nu klar til at stævne Københavns Kommune sammen med Dansk Vegetarisk Forenings advokater. Foto: Privat
Rune-Christoffer Dragsdahl er nu klar til at stævne Københavns Kommune sammen med Dansk Vegetarisk Forenings advokater. Foto: Privat
Vis mere

Det er på vegne af en familie, at Dansk Vegetarisk Forening stævner Københavns Kommune. Sagen går helt konkret ud på, at familien har opsøgt ti forskellige daginstitutioner, men ingen af dem har kunnet tilbyde vegansk mad til barnet.

»Det er reel systematisk diskrimination. Vi har forsøgt dialog med kommunen gennem flere år, men indtil videre holder kommunen fast i, at institutionerne ikke må servere vegansk kost til veganske børn.«

Der er dog én mulighed for, at en institution må servere vegansk kost. Ifølge Fødevarestyrelsen er det nemlig i orden i daginstitutioner, hvis en klinisk diætist har udarbejdet kostplanen. Sådan en er dog ikke tilknyttet kommunen.

Derfor tager Dansk Vegetarisk Forening nu sagen op, og den har fået stor opbakning. Det kan ses på de mange mennesker, der har doneret penge til sagen. Ifølge Rune-Christoffer Dragsdahl har omkring 1.000 mennesker doneret i alt 450.000 kroner.

Københavns Kommune forholder sig dog roligt i forhold til stævningen:

»Vi afventer en eventuel stævning. Vi mener, at vores dagtilbud laver sund, ernæringsrigtig, økologisk mad, herunder også vegetarisk mad, hvis forældre efterspørger det. Det er der, vi har lagt vores serviceniveau for kosten til byens børn, og det ligger på et højt niveau. Hvis man som forælder ønsker en fuld vegansk diæt til sit barn, er man velkommen til at give det en madpakke med,« siger Tobias Børner Stax, administrerende direktør i Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Sagen er dog ikke et enestående tilfælde. Ifølge Rune-Christoffer Dragsdahl er der mange hundrede veganere i Københavns Kommune, og mange har oplevet at blive forskelsbehandlet.

»Der er hundredvis af eksempler i Danmark. Hvis kommunen gør det vanskeligt for folk at efterleve deres overbevisning, er det forskelsbehandling,« siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

En forskelsbehandling, som ifølge Rune-Christoffer Dragsdahl slet ikke er berettiget. For det første mener han, at når veganerne betaler skat som alle andre, bør man imødekomme deres behov.

Derudover mener han også, at veganere har en langt mindre risiko for at få sygdomme og derfor belaster sundhedssystemet mindre, og at de også gennem deres kost bidrager til, at Danmark kan nå klimamålet.

Men vigtigst af alt så mener Rune-Christoffer Dragsdahl, at Københavns Kommune bryder menneskerettighedskonventionen.

»Der er ikke noget hokuspokus. Menneskerettighedsdomstolen har slået fast, at det er en overbevisning, der fortjener almindelig anerkendelse.«

Derfor mener han, at det er på tide, at et vegansk måltid skal kunne tilbydes borgeren i hvilken som helst offentlig institution. I børnehaven, på sygehuset, i hjemmeplejen og alle andre steder.

Det er dog ikke kun Københavns Kommune, der kan forvente at få en stævning ind ad brevsprækken. Også Region Hovedstaden, Region Sjælland og Jammerbugt Kommune kan se frem til at få en stævning.