I 2022 var der i stigende grad madvarer, der gemte på den dødelige bakterie listeria.

Og derfor advarer SSI nu gravide og ældre om bestemte madvarer.

Det skriver TV 2, der har gennemgået tal fra Statens Serum Institut.

Tallene viser, at 2022 var året med det højeste antal infektioner med listeria i ti år.

Listeriainfektion er en fødevarebåret sygdom, der kan vise sig som blodforgiftning eller meningitis hos personer, der har nedsat immunforsvar

De produkter, som SSI advarer ældre og gravide mod, er noget af det, danskerne ellers spiser mest af – nemlig røget fisk og kødpålæg.

Men det er kun, hvis varerne er tæt på udløbsdato.

Ifølge Eva Møller Nielsen fra SSI, så kan forklaringen bunde i, at danskerne spiser mere skiveskåret pålæg og andet mad, der ikke skal tilberedes.

»Det er alt andet lige de produkter, hvor der er størst risiko for listeria, fordi fødevarerne kan ligge i køleskabet i lang tid. Og listeria kan vokse ved fem grader,« siger hun til DR og fortsætter:

»Dels kan det være, at fødevarerne er åbne for længe i køleskabet efterfølgende, og dels køber flere halvgamle fødevarer til en billig pris – som måske også bliver spist efter sidste holdbarhedsdato. Det giver med mange fødevarer rigtig god mening af hensyn til både klima, madspild og pengepungen. Men lige med især røget fisk og kødpålæg er det en direkte dårlig idé.«