Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det splinternye demensplejehjem Skovvang i Aarhus Nord blev indviet i fredags. Men indvielsen var en halvtom affære.

En »budgetbommert« betyder nemlig, at 31 boliger står tomme, bekræfter Aarhus Kommune til B.T. Aarhus.

De kunne ellers have været brugt til borgere med stærk demens.

Det skyldes, at demenscenter Skovvang i alt mangler 19,4 millioner kroner til at kunne drive plejehjemmet med alle pladser fyldt.

Skovvang blev ellers bygget med henblik på at imødekomme, at der generelt er en stor venteliste på demenspladser i Aarhus.

Aarhus Kommune har også vurderet, at 40 procent af beboerne på de almene plejeboliger i kommunen er demente, samt at flere og flere ældre i Aarhus rammes af demens.

I 2018 bevilgede byrådet et beløb til at opføre det topmoderne plejehjem tilpasset personer med demens for at imødekomme udviklingen og sikre mere tidssvarende rammer.

På det nye plejehjem er der i alt 105 pladser, der er beregnet til at blive brugt af ældre med demens. Derudover er der 20 korttidspladser og et dagcenter.

Ifølge Aarhus Kommune er det nye tilbud »skræddersyet for mennesker med demens og skal emme af varme, omsorg og hjemlig atmosfære«.

Men mange af de splinternye lejligheder stod fredag tomme, da der var 'grand opening' af byggeriet i Aarhus Nord.

Jan Radzewicz, der er formand for ældrerådet i Aarhus Kommune, mener, at det er kritisabelt, at man ikke har sikret det nyåbnede demensplejehjem midler nok, så alle pladser kan blive fyldt.

»Det er yderst uheldigt, at man har boligerne til at tage imod stærkt demente borgere, der også er berettiget til en plads, men at man ikke kan på grund af en budgetbommert,« siger han.

»Man kan ikke have overset, at der mangler penge. Man vidste jo, at plejehjemmet ville blive færdigbygget i år.«

Jan Radzewicz pointerer, at det er problematisk, at borgere med stærk demens skal være på almindelige plejehjem og ikke kan få plads på det nyåbnede Skovvang, som skulle være flagskib på området.

Borgere med stærk demens kan nemlig være en belastning for almindelige beboere, hvis de er blandet sammen på et alment plejehjem, forklarer Jan Radzewicz. Samtidig har de stærkt demente også brug for ekstra opbakning fra personalet.

»Lige i øjeblikket er Skovvang et flagskib på krykker. Jeg synes ærlig talt ikke, at man kan være det bekendt over for de demente i Aarhus,« siger han.

»Det er jo en molbohistorie, at man ikke har pengene til at drive plejehjemmet fuldt ud.«

Jan Radzewicz forstår ikke, hvorfor man ikke laver en tillægsbevilling og får fikset problemet med det samme, så man ikke skal vente til 2022, før resten af boligerne bliver fyldt op. Fra starten af 2022 vil der ifølge Aarhus Kommune være en løbende indfasning af nye beboere.

»Jeg har svært ved at forstå, at de ikke bare finder millionerne til resten af året med det samme.«

Byrådet vil ved budgetforhandlingerne for 2022 forhandle om at tilføre midler til Skovvang fra årsskiftet.

Andre læser også