Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Lige nu stiger smitten med corona nærmest dagligt herhjemme. Opfordringen lyder derfor, at man skal lade sig teste, hvis man føler sig det mindste syg.

Men det er ikke så let som tidligere. Og det er et reelt problem. Det fortæller en række eksperter og helt almindelige mennesker til B.T.

En læser udlagde problemet i et spørgsmål i B.T.s coronaliveblog.

Her undrede personen sig over, at den mellemstore by, hun lever i, kun har et enkelt coronateststed. Og det ligger i et industrikvarter i udkanten af byen. Hvis man ikke har en bil, så kræver det en længere tur med offentlig transport.

Det fik B.T. til at efterlyse lignende eksempler. Og så væltede det ind.

Det viser sig nemlig, at der i en række store danske byer kun findes ét coronatestcenter. Og i mange tilfælde ligger testcentret svært fremkommeligt, hvis man ikke har bil.

Det gør sig gældende i byer som Kolding, Randers, Roskilde, Holstebro og Svendborg.

Og det er skidt, når smitten lige nu stiger.

Lang ventetid ved testcentre kan være et problem. Det kan beliggenheden også være. Arkivfoto.
Lang ventetid ved testcentre kan være et problem. Det kan beliggenheden også være. Arkivfoto. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Det er et problem, hvis det bliver for besværligt at blive testet. Så lader folk bare være med at lade sig teste. Og samtidig er det uhensigtsmæssigt, at folk, der potentielt er smittede, skal sidde i en bus, hvor de kan smitte andre, i lang tid for at komme til et testcenter,« siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

Han bakkes op af andre eksperter. For testcentre, der er svære at komme til, er lig med, at færre bliver testet:

Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, er en af dem, der stemmer i.

»Det, der er vigtigt, er, at test skal være tilgængeligt. I Roskilde, hvor jeg bor, ligger pcr-centret otte kilometer uden for byen, så hvis man har en bil, kan man komme derud. Man skal have nogle teststeder, der ligger mere bekvemt for folk,« siger eksperten.

I netop Roskilde, Sjællands næststørste by, skal man helt ud til lufthavnen, der ligger et godt stykke uden for byen, for at komme til det nærmeste testcenter. Det tager mindst en halv time med både cykel og bus fra Roskilde Station.

I Kolding tager det mellem 27 og 40 minutter at komme til byens eneste teststed på Kokbjerg 1A fra stationen. Det afhænger dog af, hvor langt man har lyst til at gå, eller om man vil ud i flere skift på vejen.

Og i Holstebro ligger byens eneste tilbageværende testmulighed i udkanten af byen. Med bussen kan man komme fra trafikterminalen i byen til testcenteret på omkring 15 minutter. Men bussen kører ikke efter klokken 17.50 på hverdage. Lørdag kører den sidste bus fra stationen til Mozartsvej 11A, hvor testcenteret ligger, klokken 14.50. Og så kører den først igen mandag.

Lignende besvær har man i flere andre større danske byer. Og det bliver helt skidt, hvis man bor på landet og vil testes.

Coronasmitten stiger i Danmark lige nu. Men det er blevet sværere at blive testet.
Coronasmitten stiger i Danmark lige nu. Men det er blevet sværere at blive testet. Foto: Niels Christian Vilmann
Vis mere

B.T.-læseren Pia Elmhauge beskriver sine kvaler med at blive pcr-testet.

»Jeg bor i Odsherred, og under hele coronaperioden ville det have taget mig halvanden time med offentlig transport hver vej at blive pcr-testet. Så med symptomer bliver man ikke testet, medmindre man har kunnet låne bil. Der tager det 25 minutter.«

Tilgængeligheden af coronatest er noget, der bør gøres nemmere, lyder det fra flere eksperter.

»Hvis du er ældre og skal flytte dig i offentlig transport, så tænker man måske: 'Åh, kan det ikke godt undværes'. Og hvis du er sund og rask og stadig skal booke tid og flytte dig til den anden ende af kommunen i stedet for at gå ned på rådhuset, sætter det også en begrænsning for, hvor mange der melder ind på sådan et system,« siger Jan Pravsgaard, der er professor i immunologi ved Københavns Universitet.

Niels Strandberg Pedersen, der er tidligere chef i Statens Serum Institut, erkender, at der er potentielle problemmer med manglen på teststeder.

Og derfor kan det være, man skal gentænke strategien.

»Jeg tror gerne, at det er et problem for mange. Og derfor kan det være, man skal overveje at åbne en række testcentre igen,« siger Niels Strandberg Pedersen.

Det seneste døgn har set det højeste antal smittede hele efteråret med 1.411. I alt er 186 personer indlagt.

Andre læser også