Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Skal der rejses en straffesag mod det sigtede personale på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus for at tvinge Else Marie Larsen op i en lift, mens hun fik ordrer om at lave afføring i sin seng?

Snart to år efter TV 2 bragte den meget omtalte og hjerteskærende dokumentar 'Plejehjem bag facaden' i juli 2020, er der ikke kommet svar på det spørgsmål.

I går fortalte Elses barnebarn Charlotte Ahm ellers til B.T., at 300 pårørende har fortalt hende om store problemer på landets plejehjem.

Men nu er der snart et svar på vej om, hvorvidt plejepersonalet skal for en dommer eller ej.

Her er Else Marie Larsen, der mandag afgik ved døden. Foto: Privat.
Her er Else Marie Larsen, der mandag afgik ved døden. Foto: Privat.
Vis mere

»Vi har endelig fået gennemgået de mange timers rå videobånd, der blev optaget på Kongsgården, og lige nu er vi i anklagemyndigheden ved at vurdere, om der skal rejses tiltale af de sigtede i sagen,« siger Jacob Balsgaard, som er advokaturchef i Østjyllands Politi.

Hvor lang tid vil det tage, inden I har en afgørelse?

»Vi ser på det 'as we speak', og jeg vil vurdere, vi har en afgørelse inden for 14 dage,« siger han.

Jacob Balsgaard vil ikke ud med, hvor mange der er blevet sigtet.

TV 2 har dog tilbage i december 2020 erfaret, at det er fire ansatte på plejehjemmet, der er sigtet for grov forsømmelse eller skødesløshed i forbindelse med det at være ansat i det offentlige.

Jacob Balsgaard, hvordan kan det tage næsten to år, fra dokumentaren blev vist, til det nu afgøres, om de sigtede skal for en dommer eller frifindes?

»Det er lang tid, men det er ikke, fordi sagen bare har ligget på en hylde hos os,« siger Jacob Balsgaard.

Han forklarer, at der har været et længere slagsmål med TV 2 om at få udleveret de mange timers råbånd, der er optaget på Kongsgården.

Sagen har været forbi både Retten i Aarhus og Landsretten, inden Højesteret i september sidste år afgjorde, at råbåndene skulle udleveres til Østjyllands Politi.

Og det så først på det tidspunkt, Østjyllands Politi får tilsendt råbåndende fra TV 2.

Ud over sigtelsen af de ansatte på plejehjemmet har politiet i øvrigt også sigtet flere medarbejdere på TV 2 for at bryde loven ved at lave optagelserne.

»Vores vurdering går lige nu på, om der skal være straffesag eller ikke være straffesag,« siger Jacob Balsgaard.

Andre læser også