Otte anholdte. Svindel for et trecifret millionbeløb. Det danske energimarked er angivelig ramt af en stor skandale hos et energihandelsselskab.

Faktisk kan der være tale om det største omfang nogensinde, mener Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

»Det er det største tilfælde, vi har set. Men jeg tror, at man skal tænke på, at beløbet hænger sammen med de størrelser på priserne, vi har haft i 2022,« siger han:

»På den led er det ikke overraskende, at der kommer sådan en sag. Når der er store penge på spil, er der også nogle, der prøver at svindle.«

Torsdag har de otte ansatte i selskabet nægtet sig skyldige i et grundlovsforhør ved Retten i Aarhus.

Ritzau skriver, at ifølge sigtelsen skulle lovovertrædelserne have fundet sted fra marts 2021 til marts 2023 ved, at selskabet og de ansatte har bedrevet markedsmanipulation på en gros-energimarkedet.

Der blev ved grundlovsforhøret nedlagt navneforbud mod både de sigtede og selskabet.

Onsdag fortalte National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) bare, at man samme dag havde anholdt de otte personer fra et unavngivet energihandelsselskab – både blandt direktionen og de menige medarbejdere.

»Vi har en stærk formodning om, at de ansatte har skaffet sig ulovlig profit ved markedsmanipulation for et trecifret millionbeløb, og har med dagens anholdelser bremset dem i deres formodede ulovlige foretagende,« har vicepolitiinspektøren i NSK, Sasha Nielsen, udtalt.

Der er ikke mange videre oplysninger i sagen.

Elpriserne er galopperet i vejret i det seneste stykke tid, men energiprofessoren Brian Vad Mathiesen mener ikke, at svindlen for det ukendte trecifrede millionbeløb kan have påvirket den udvikling i negativ retning for forbrugere.

Selvom detaljerne endnu ikke er kendt.

»Jeg kan ikke se, at det skulle have haft effekt på vores elpriser. Nordpool-markedet er så gigantisk stort – i Sverige, Norge og Finland har man et elforbrug, der er mange gange større end Danmark – og derfor kan det ikke have haft indflydelse på prisdannelsen, at de penge bliver hevet ud i løbet af en periode,« siger Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet:

Danskerne har igennem længere tid kigget ind i højere og højere elpriser, mens vi sideløbende bare i år har hørt om gigantiske overskud til energiselskaber, bonusser i omegnen af en kvart milliard til nøglemedarbejdere og nu denne sag. Kan du forstå, hvis den almindelige dansker er ved at være godt træt af markedet?

»Ja, det kan jeg godt forstå, men man skal passe på med at blande alle de her ting sammen i en pærevælling. 2022 har været et usædvanligt år, og der har endda været tale om at lave markedet om, men det kan jeg ikke se nogen grund til på baggrund af bare et enkelt år,« siger Brian Vad Mathiesen:

»Omvendt er det sådan set et godt tegn, at de er blevet anholdt. Der er åbenbart nogle brodne kar, men den transparens, der er krævet for at have et velfungerende marked, er tilsyneladende til stede, så man kan opdage den slags.«