Søndag aften var over 30 muslimer samlet til bøn på en parkeringsplads ved Gellerupparken i Aarhus.

Det sker, selv om Folketingets partier netop har forlænget forsamlingsforbuddet på højst 10 personer til den 8. juni.

Samtidig fremgår det af en videooptagelse af fællesbønnen, at personerne beder klos op ad hinanden og ikke holder den ene meters afstand, som Sundhedsstyrelsen nu anbefaler.

»På den video er der tale om en overtrædelse af forsamlingsforbuddet,« siger Gert Bisgaard, fungerende politiinspektør hos Østjyllands Politi. Han fortæller, at politiet var opmærksom på begivenheden.

Over 30 personer samlet til fællesbøn på en parkeringsplads i Gellerup, Aarhus. Foto: Øxenholt Foto
Over 30 personer samlet til fællesbøn på en parkeringsplads i Gellerup, Aarhus. Foto: Øxenholt Foto
Vis mere

»Vi havde fået et tip om, at der skulle være den her seance, så vi havde planlagt at køre derud. Desværre kommer vi for sent af sted,« siger Gert Bisgaard og uddyber:

»Og kombineret med, at den patruljevogn, der var på vej derud, forulykker, kommer vi ikke derud i tide. Så det er overstået, da vi kommer frem. Vi skulle have været af sted noget før, og det er en fejl, at vi ikke var det,« siger politiinspektøren.

De kommende aftener vil politiet være særligt opmærksomt på lignende begivenheder, tilføjer Gert Bisgaard. Bøden for at bryde forsamlingsforbuddet er 2.500 kroner.

I Grimhøj-moskeen, der ligger tæt på Gellerupparken, tager man afstand fra begivenheden.

Moskéen har ikke afholdt fællesbøn, og den vil vente, til der kommer klare retningslinjer fra myndighederne, fortæller formanden for Grimhøj-moskeen, Oussama El Saadi.

»Vi skal ikke gøre noget, før vi får en tilladelse fra myndighederne. Man kan ikke garantere, hvor mange der kommer – 30, 50 eller 100. Hvis man åbner på den måde, synes jeg, vi laver ballade,« siger han.

Også Fredens Moské, der ligger tæt på Gellerupparken, tager afstand fra fællesbønnen søndag aften.

Oussama El Saadi tager afstand fra omdiskuteret fællesbøn søndag aften.
Oussama El Saadi tager afstand fra omdiskuteret fællesbøn søndag aften. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Vi vil på det kraftigste opfordre alle til at indordne sig under de regler og retningslinjer, der er udstukket af Sundhedsstyrelsen om ikke at forsamles mere end 10 og at holde afstand til hinanden,« skriver Fredens Moské til B.T.

Under ramadanen er det en tradition, at man samles til store fællesbønner efter solnedgang.

Men på grund af coronasmitten har både kirker og moskéer været lukket siden 11. marts og åbner først den 18. maj som en del af genåbningsfase to.

Derfor har der været eksempler på bønnekald og nu fællesbønner på grønne områder og parkeringspladser.

Minister: Undgå fællesbøn

Det har affødt en debat om, hvorvidt et muslimsk bønnekald hører til det offentlige rum. Mens flere borgerlige politikere har raset mod bønnekaldene, har Niels Hviid, præst i Gellerup Kirke, støttet op om et varslet og lovligt bønnekald på en fodboldbane i Aarhus-bydelen.

»Her i den her lille landsby som Gellerup er der jo et flertal af indbyggerne, som er muslimer, så der er allerede tro i det offentlige rum, der er islam i det offentlige rum. Vores holdning i Gellerup Kirke er, at hvis de forskellige trosretninger og ikke-troende kan leve fredeligt side om side og udtrykke vores tro på en måde, der ikke krænker de andre, er det den bedste måde,« sagde Niels Hviid til Berlingske.

Han tager dog afstand fra fællesbønnen søndag aften, skriver han til B.T.

Fællesbønnen søndag aften blev afholdt, selv om udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har opfordret alle muslimer til at undgå fællesbøn og fællesmiddage under ramadanen.

Ved du noget? Skriv til jani@bt.dk