Lyt til artiklen

SAS ønsker at forhandle med SAS Scandinavias pilotforeninger og få sat en stopper for strejken, der rammer både selskabet og passagerer hårdt.

Det skriver SAS i en meddelelse mandag sent på eftermiddagen.

Det er uklart, om selskabet mere konkret er kommet med forslag til at nå nærmere en aftale.

Men ifølge eget udsagn tager SAS initiativ til nye forhandlinger.

- SAS har i løbet af de seneste dage meddelt mæglerne, at SAS ønsker at genoptage mæglingen med det formål at nå frem til nye overenskomster og dermed bringe den igangværende strejke til ophør, skriver SAS i meddelelsen.

Formand for Dansk Pilotforening Henrik Thyregod siger om den seneste SAS-melding:

- Det er helt nyt for mig, og jeg synes, det er mærkværdigt at gå ud med det i pressen, i stedet for at kontakte mig direkte. Men det er klart, hvis de ønsker at vi skal komme, så kommer vi, siger han om SAS' initiativ.

Piloterne har tidligere udtalt, at de mener, at det er op til SAS at tage kontakt. Mandag holdt de svenske og norske piloter et statusmøde med den neutrale forligsmand, hvor der ikke blev meldt om fremskridt.

SAS vurderes at tabe cirka 90 millioner kroner om dagen, så længe piloterne ikke flyver.

Nu hvor strejken har varet en uge, kan den foreløbige regning gøres op til over 600 millioner kroner.

En del af baggrunden for konflikten mellem SAS og piloterne er, at SAS under coronapandemien måtte opsige omkring halvdelen af piloterne. Der var dog en aftale om genansættelse, når der igen blev brug for dem.

Piloterne er nu blandt andet utilfredse med, at SAS ansætter nye piloter på overenskomster med dårligere vilkår i de to datterselskaber SAS Link og SAS Connect.

/ritzau/