»Oliver, undskyld jeg har fucket med jer.«

»Ja, hvad gør vi næste gang?«

»Slår mig ihjel.«

Sådan lyder ordene i den video, som ligger frit tilgængeligt på det sociale medie TikTok, der er den mest downloadede app i 2020.

TikTok er kendt i offentligheden som et socialt medie med danseklip. Men mediet er dog mere end bare det: Det indeholder også skrækvideoer.

Af en læser er B.T. blevet gjort opmærksom på videoen, der blev postet 25. marts 2021, hvor drengen bliver slået og truet. Dertil skriver læseren:

»Jeg er faldet over flere forfærdelige videoer, hvor unge får tæsk og ydmyges på video og dernæst lagt op på TikTok.«

Og kommentarsporet til videoen på TikTok, der desuden har sloganet 'Real People. Real Videos', vidner om, at folk er rystede over, hvad de ser.

Foto: TikTok
Vis mere

Foto: TikTok
Vis mere

Videoen er politianmeldt, bekræfter Københavns Vestegns Politi.

De skriver til B.T., at de er ved at undersøge sagen:

»Vi har modtaget anmeldelse fra en anonym borger, der også har set videoen på de sociale medier, og sagen undersøges nu nærmere. Det er endnu ikke fastslået, hvor i Danmark videoen er optaget, eller hvem den unge mand på videoen er. Men vi opfordrer ham eller andre, der kender til sagen, til at kontakte politiet,« siger politiinspektør Allan Nyring.

Desværre er videoen ikke et enkeltstående tilfælde af skrækvideoer på TikTok.

B.T. har tidligere skrevet om 23-årige Lisa Møller Andersen, der er lamslået over videoer på det sociale medie, hvor en 33-årig mand uden varsel pludselig skyder hovedet af sig selv med et gevær. En video, som tilsyneladende bliver delt igen og igen camoufleret som en dansevideo.

Og man skal ikke kigge længere væk end i kommentarsporet på videoen fra 25. marts for at finde en opfordring til en ny voldelig TikTok-video.

Foto: TikTok
Vis mere

TikTok er skabt til at sprede indholdet ud til flest mulige mennesker, hvor den primære målgruppe er 9-14 årige.

Faktisk bruger aldersgruppen tjenesten ugentligt, viser DR Medieforsknings rapport om udviklingen i danskernes brug af elektroniske medier i 2020.

Modsat andre sociale medier er det på TikTok ikke muligt at se, hvad en video indeholder, før den går i gang. Desuden er det TikTok selv, der vælger, hvilke videoer man bliver eksponeret for.

Derfor ser børn og unge indhold, som de ikke selv har valgt at trykke 'play' på. Og det faktum kan være problematisk, fortæller Heidi Als Ringheim, formand for 'Mediesundhed for børn og unge':

»Hvad får videoen af drengen, der bliver slået og truet, dig til at føle? For mit vedkommende er det ængstelse, og jeg er voksen. Den følelse kan du gange op, når det er børn, der bliver eksponeret for det,« fortæller hun.

Heidi Als Ringheim har set videoen ucensureret og kan se på drengens mimik, at han er bange.

»Det opfanger børn, og bliver et frygtelement hos dem, der kan sidde i dem helt ind i voksenlivet,« siger hun.

Dette er i kæmpe kontrast til TikToks formål, nemlig at »inspirere til kreativitet og bringe glæde«, som de selv skriver på deres hjemmeside.

Ifølge politiet tager de problematikken meget alvorligt:

»Vi ser med stor alvor på vold mod unge mennesker – ikke mindst når volden optages og lægges på de sociale medier,« siger politiinspektør Allan Nyring.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra TikTok.