Lyt til artiklen

Ruslands udenrigsminister Sergey Lavrov har netop sendt et brev direkte til Danmark.

Han hævder nemlig, at de vestlige lande bryder deres forpligtelser, og derfor har han nu valgt at række ud til flere af NATOs medlemslande – herunder Danmark.

Det skriver TV 2, der har fået det bekræftet af Udenrigsministeriet.

»Danmark har modtaget et lignende brev, som vi er ved at kigge på sammen med vores allierede og partnere,« skriver ministeriet.

Tirsdag offentliggjorde det russiske udenrigsministerium et brev, der var sendt til USA, Canada og »adskillige europæiske lande«.

I brevet udtrykker Sergey Lavrov en bekymring omkring de militære spændinger ved landets vestlige grænser, og det er altså et lignende brev, som Danmark nu har modtaget.

Brevet kommer efter, at Rusland tilbage i december sendte en række krav om sikkerhedsgarantier til USA og NATO, hvis situationen omkring Ukraine skal afvæbnes.

Krav, som USA og NATO afviste i sidste uge, hvorfor Sergey Lavrov nu rækker ud til lande som for eksempel Danmark.

»USAs og NATO's svar på vores forslag viser alvorlige forskelle i forståelsen af ​​princippet om lige og udelelig sikkerhed, som er grundlæggende for hele den europæiske sikkerhedsarkitektur. Det må straks afklares, da det vil afgøre udsigterne for fremtidig dialog,« står der blandt andet i brevet.

Onsdag aften bekræfter Jeppe Kofod (S) over for Ritzau, at Danmark har modtaget et brev. Han fortæller desuden, at Danmark og andre NATO-lande ønsker »dialog« og vil »se på« det.

»Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget et brev fra Rusland. Det tror jeg også, at de andre NATO- og EU-lande har. Det ser vi på. Der er ingen tvivl om, at vi gerne vil i dialog og gerne vil bruge diplomatiet,« siger Kofod under et besøg i Litauen.